Donetsk

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Donetsk
Flag of Donetsk.svg       Greater Coat of Arms of Donetsk (1995).svg
Donetsk-Ukraine-map.png
Land Vlag van Oekraïne Oekraïne
Oblast Donetsk
Hoofdplaats Vorosjylovskyi
Burgemeester Oleksandr Loekjantsjenko
(pro-Russisch, Oppositieplatform)
Oppervlakte 358 km²
Inwoners 905.364 (2021)
Dichtheid 2.539 inwoners per km²
Postcode(s) 83000-83497
Netnummer(s) 622-623
Rayons
Portaal Portal.svg Europa
Nieuws.gif
In het nieuws
Dit artikel bevat onderwerpen die in het nieuws zijn. De informatie in dit artikel kan dus al snel verouderd zijn!
Je wordt uitgenodigd op bewerk te klikken om dit artikel aan te vullen.


Donetsk (Oekraïens: Донецьк, Donećk), ook wel bekend als de 'Stad der Miljoenen Rozen', is een stad in de oblast Donetsk, in Oekraïne. Het hoofddistrict is Vorosjylovskyi. Donetsk is de vijfde grootste van Oekraïne, heeft een oppervlakte van 358 km² en heeft 905.364 inwoners.

De stad dankt zijn moderne naam aan de naam van de regio - Donetskbekken, eigenlijk van de Donetskplateau, zo genoemd vanwege de ligging langs de rivier de Donets.

Donetsk ligt in het oosten van het land. De natuur rond de stad is steppe-klimaat met veel wouden. Donetsk is echter niet gesticht door Russen of Oekraïeners, maar door een Britse man: John James Hughes. Hij maakte hier een bedrijf in het jaar 1869. Niet zo lang daarna kwam er een nederzetting rond het bedrijf en had het al rond de 50.000 inwoners. Toen heette Donetsk nog Jusowka. De stad groeide flink en binnen de kortste tijd verdubbelde de bevolking zich. Donetsk kreeg de naam Stalino. In de Tweede Wereldoorlog was bijna de hele stad verwoest. Rond de 60.000 mensen waren vermoord in de stad, waaronder vooral joden.

In 2012 was Donetsk een speelstad van het EK voetbal 2012.

Russische agressie

Op 7 april 2014 werd bekend dat de pro-Russsiche leiders in Donetsk net zoals de Krim onderdeel wilden worden van Rusland. In de regio is er toen een referendum gehouden, waarin meer dan 96% van de inwoners in de Donbasregio zou hebben gezegd deel uit te willen maken van Rusland. De leiders wilden echter geen internationale toezichthouders hebben, waardoor een groot deel van de Verenigde Naties en de NAVO de uitslag niet vertrouwen. Daarnaast beweerden de pro-Russische leiders dat driekwart van de bevolking was komen opdagen, terwijl het werkelijke opkomstgetal dichter bij een kwart lag. Donetsk werd door de zogenoemde 'separatisten' (mensen die zich van Oekraïne af wilden scheidden) uitgeroepen tot de hoofdstad van de Volksrepubliek Donetsk. Diezelfde separatisten zouden ook het neerstorten van vlucht 17 van Malaysia Airlines hebben veroorzaakt op 17 juli 2014.

Voorafgaand aan de Russische agressie in de Donbas, was Donetsk een groot industrieel en financieel centrum van Oekraïne, de "mijnhoofdstad" van Oekraïne, het centrum van de economisch meest ontwikkelde regio van Oekraïne. Het was een ontwikkelde metropool, die een hoog industrieel en wetenschappelijk pakket, hooggekwalificeerde arbeiders en specialisten concentreerde, een goede infrastructuur en een productiebasis ontwikkelde. De economie van de stad bestond uit 200 industriële ondernemingen met een productievolume van meer dan 50 miljard UAH en meer dan 20.000 kleine en middelgrote ondernemingen, die ongeveer 180.000 inwoners van Donetsk in dienst hadden.

Als gevolg van de gewapende agressie tegen Oekraïne kwam de stad onder controle van Russische troepen. Erkend door de Verchovna Rada van Oekraïne als tijdelijk bezet gebied.

Sinds 17 juli 2020 is het als gevolg van de administratief-territoriale hervorming het administratieve centrum van het district Donetsk in de regio Donetsk.

Geschiedenis

De vestiging van land in het gebied van het huidige Donetsk begon met de Zaporozhian Kozakken in de zeventiende eeuw en de Don in de late achttiende eeuw.

Historici en onderzoekers beschouwen de oprichtingsdatum van Donetsk als 1779, aangezien de Oekraïense Kozakken dit jaar Oleksandrivka (nu een voorstad van Donetsk) stichtten na de vernietiging van de Zaporozhian Sich door Catharina II in 1775.

In 1775, na de vernietiging van de Zaporozhian Sich, werden de landen die nu deel uitmaken van Donetsk gegeven aan de afstammelingen van de Izium-kolonel, luitenant Evdokim Shidlovsky. In 1779 stichtte Shidlovsky de nederzettingen Oleksandrivka (noordoostelijk deel van het Kiev-district van Donetsk) en Krutoyarivka (het grootste deel van het Vorosjylovskyi-district van Donetsk) op deze gronden. De eerste is vernoemd naar zijn oudste zoon Alexander, en de tweede - van het ravijn dat de nederzetting verdeelde (de overblijfselen worden vanuit het oosten nog steeds omlijst door het stadspark voor cultuur en recreatie). Zo strekten Shidlovsky's bezittingen binnen de moderne stadsgrenzen zich uit van het Putylivsky-park tot de metaalfabriek van Donetsk.

Volgens de Vierde All-Russische Census woonden in 1782 al 206 mannen en 135 vrouwen in Oleksandrivka.

Aan het einde van de 18e en het begin van de 19e eeuw verschenen er nog meer nederzettingen op het grondgebied van het huidige Donetsk: Oleksiyivka, Katerynivka, Lyubimivka, Hryhorivka.

Aan het begin van de 19e eeuw verschenen er kleine mijnen in de stad. Gouverneur-generaal Vorontsov van Novorossiysk huurde land van de landheer en bouwde de eerste mijn op het grondgebied van het huidige Donetsk - Oleksandrivska, waar 76 freelancers werkten. Halverwege de jaren 1850 produceerde de mijn 400.000 tot 500.000 kolen per jaar.

John James Hughes

In 1869 begon de Welshman John James Hughes met de bouw van een metaalfabriek door arbeiders in het dorp Yuzivka, genoemd naar de oprichter. Deze datum wordt beschouwd als het moment van de oprichting van het dorp. Er moet aan worden herinnerd dat in die tijd de nederzettingen Oleksandrivka, Hryhorivka en Avdotyino al op het grondgebied van Donetsk bestonden.

In mei 1917 kreeg het dorp Yuzivka, met 70.000 inwoners, de status van stad. Het grootste deel van de bevolking van het dorp waren immigranten uit Centraal-Rusland en Zuid-Oekraïne, de Grieken uit de regio Azov.

Eerdere namen van Donetsk:

Pre-revolutionaire Yuzivka was verdeeld in twee delen: Zavodska - het gebied van de metaalfabriek, waar de "Engelse kolonie" - het gebied van immigranten uit Groot-Brittannië en de Nieuwe Wereld - het woongebied van ambtenaren en ambachtslieden. De invloed van de Engelse cultuur had een grote invloed op de architectuur en planning van de stad.

In 1924 werd de stad omgedoopt tot Stalin - ter ere van Sovjetdictator Joseph Stalin.

In 1932 werd de stad het administratieve centrum van de stalinistische regio .

In 1941 bereikte de bevolking van de stad een half miljoen inwoners, de stad ontgonnen 7% steenkool, produceerde 5% staal van de Sovjet-Unie.

Van 21 oktober 1941 tot 7 september 1943 tijdens de Duits-Russische oorlog werd de stad bezet door Duitse troepen. Tijdens de nazi-bezetting daalde de bevolking van de stad van 507.000 tot 175.000.

In 1970 erkende UNESCO Donetsk als de meest groene high-industriële stad ter wereld, toen werd Donetsk "de stad van een miljoen rozen" genoemd. De stad herwon deze status in 2009-2010.

In april 1978 telde Donetsk meer dan een miljoen inwoners, maar door de demografische crisis was het in 2010 iets afgenomen.

Sinds 1991 - onderdeel van onafhankelijk Oekraïne .

In 2008 ontving Donetsk het diploma "De beste stad van het GOS" op het internationale forum "Megapolis - 21e eeuw" in Moskou.

In maart 2014 werd het een van de centra van de afscheidingsbeweging en in april-oktober 2014 kwam het, ondanks actief verzet van de meerderheid van de bevolking, onder de controle van het Russische leger en hun huursoldaten van de zogenaamd de Volksrepubliek Donetsk.

Op 14 november werd Donetsk opgenomen in de lijst van nederzettingen in Oost-Oekraïne waar de Oekraïense autoriteiten tijdelijk niet actief zijn (geen macht hebben).

Geografie

Donetsk ligt op: 48 ° 00 'N 37 ° 48' O. Alle tijden zijn UTC + 2 (1 uur later dan in Nederland), met zomertijd UTC + 3. De totale oppervlakte van Donetsk is 385 km2. De lengte van de stad Donetsk van noord naar zuid - 28 km, van oost naar west - 55 km.

De stad ligt in het centrale deel van Donbass, ten zuiden van de Donetskplateau. Geografisch behoort het tot de steppezone, in de bovenloop van de rivier de Kalmius wordt het omringd door kleine bossen, heuvels, rivieren en meren.

115 km ten zuiden van Donetsk ligt de Zee van Azov. De grootste stuwmeren zijn het Kalmius Reservoir (62 + 38 ha, aan de Kalmius rivier) en de Donetsk Zee (206 ha), de grootste rivier is het Kalmius Reservoir, dat door het stadscentrum stroomt, en onder de kleine rivieren  is de Asmolivka Stuwmeer (13 km); Cherepashkina (23 km); Bakhmutka (Skomoroshina); Osikova; zanderig; schatkist; Bohodukhivka.

Op het grondgebied van de stad Donetsk zijn 125 mijnbergen.

Klimaat

Het klimaat van Donetsk is gematigd landklimaat. De gemiddelde temperatuur is in januari -5 °C en in juli +22 °C. In de winter heerst er een noordoosten- en oostenwind en in de zomer een noordwesten- en westenwind. De windsnelheid bereikt 20–30 m/sec. Neerslag is tot 556 mm per jaar.

Warm weer wordt eind april vastgesteld, duurt ongeveer 160-170 dagen. De zomer in Donetsk wordt gekenmerkt door hoge temperaturen, droogte en harde wind. De eerste koude dagen zijn in oktober, november met vorst en sneeuw. In de winter heerst de Aziatische anticycloon. Het klimaat is onstabiel, omdat de vlaktes de Atlantische, Arctische en continentale luchtmassa's vrij laten bewegen, en vorst vaak wordt vervangen door opwarming. Gemiddelde luchttemperatuur in de winter: min 3-6 °С.

Bestuur

Regionale administratie van Donetsk met de Mertsalov-palm

Samen met de dichtstbijzijnde steden maakt Donetsk deel uit van de agglomeratie (stadsregio) Donetsk. De moderne stad Donetsk omvat de nederzettingen Biryuky, Gorbatsjovo-Mykhailivka, Laryne en Mospyne. Andere voormalige buitenwijken, zoals Vetka, Gladkivka, enz., maken al lang deel uit van de stad, maar behouden hun historische namen als buurten.

De gemeenteraad van Donetsk is verdeeld in 9 administratieve eenheden - districten.

Inwoneraantallen

Donetsk was een van de vijf grootste steden in Oekraïne . In 1978-2004 telde Donetsk meer dan 1 miljoen inwoners. Volgens de All-Oekraïense volkstelling van 2001 woonden er 1.033.424 mensen in de gemeente, waaronder 1.016.194 mensen in de stad Donetsk. Hieronder staat een overzicht van de inwoneraantallen over de tijd:

Jaar Inwoners
1926 174.000
1939 474.000
1959 708.000
1971 891.000
1989 1.113.000
2001 1.016.194
2005 999.975
2008 1.100.700
2021 905.364

Van de bevolking was in 2001 46,7% Oekraïens, 48,2% Russisch en 0,5% Joods.

Economie

Donetsk DMZ

Donetsk staat op de tweede plaats in de regio wat betreft industriële productie (na de stad Marioepol) en eerste wat betreft groei.

Meer dan 119.000 mensen werkten in de industriële ondernemingen van de stad. Het werkloosheidspercentage in Donetsk is 0,7%. Het totale volume aan verkochte industriële producten in 2011 was UAH 50,0 miljard, het totale volume aan verkochte diensten was UAH 10,5 miljard (een stijging van 15 procent ten opzichte van 2010).

Kenmerkend voor het economische complex van Donetsk was de multisectorale specialisatie van de industrie, gecombineerd met een ontwikkelde transport- en financiële economie van de stad. Bijna alle soorten van producten zijn vertegenwoordigd in de industrie, maar in de structuur van industriële producten zijn de belangrijkste ondernemingen voor de productie en distributie van elektriciteit, gas en water (31,9%), metallurgie (23,1%), voedingsindustrie (16,2%), kolenindustrie (10,5%) en machinebouw (8,7%).

Onder de toonaangevende ondernemingen van de zware industrie van de stad zijn Donetsk Metallurgical Fabriek (ongeveer 9% van de staalproductie in Oekraïne), Topaz Fabriek (ontwikkelaar van SRTR "Kolchuga" ), Donetsk Coke, financiële en industriële bedrijven Donbass Fuel and Energy Company, Donbass Industrial Altcom, Union System Capital Management (het grootste bedrijf in Oekraïne), "DMS" . De grootste kolenmijnondernemingen zijn de mijn vernoemd naar OF Zasyadko en de mijn vernoemd naar OO Skochinsky. Donetsk is ook het centrum van de chemische industrie - de stad heeft grote chemische bedrijven - "Donetsk Chemische Fabriek", "Donplastavtomat". Bedrijven in de voedingsindustrie: Sarmat Brewery, AVK en Conti Confectionery Concerns, Hercules Fabriek zijn algemeen bekend in Oekraïne. AMI en XITEX Software onderscheiden zich van de ondernemingen op het gebied van informatietechnologie. Concern Nord is een bekende fabrikant van koelkasten en gasfornuizen, waarvan ongeveer 40 procent van de producten naar Europa werd geëxporteerd.

Buitenlandse economische activiteit en investeringen

Tot 2014 werd de International Investment Summit gehouden in Donetsk, het grootste zakenforum voor Oekraïne.

Donetsk was een van de belangrijkste zakencentra ter wereld. De hoofdkantoren van de grootste bedrijven van Oekraïne waren geconcentreerd in Donetsk - financiële en industriële groepen System Capital Management , DTEK , Metinvest Holding, Donbass Industrial Union , Ukrinvest, HarvEast Holding, UMG, maar onlangs is Donetsk niet langer de "zakelijke hoofdstad van Oekraïne".

De gezaghebbende publicatie "Forbes" erkende Donetsk als de beste stad in Oekraïne om zaken te doen op indicatoren als koopkracht van burgers, investeringsklimaat, economische stabiliteit, infrastructuur en comfort, maar dit is allemaal verleden tijd, mede door de Russische agressie.

Transport

Ruïnes van vliegveld Donetsk

De moderne internationale luchthaven Serhiy Prokofiev Donetsk (nu vernietigd tijdens de vijandelijkheden) was in Donetsk actief met een passagiersstroom van 1 miljoen mensen (gegevens voor 2012). De derde luchthaven in Oekraïne in termen van passagiersverkeer (na Boryspil en Simferopol, 7 procent van het volledig Oekraïense luchtverkeer).  De luchthaven diende als thuishaven voor het in Donetsk gevestigde DonbassAero, dat voornamelijk opereerde naar West- en Oost-Europa en het Midden-Oosten, onder meer vanaf de luchthavens van de Oekraïense steden Dnipro, Kiev, Odessa, Simferopol, Charkov en Tsjernivtsi. Begin 2012 voltooide Altcom ter voorbereiding op Euro 2012 de bouw van een nieuwe luchthaventerminal met een capaciteit van 3,5 duizend passagiers per uur. De totale kosten van het project van wederopbouw en technologische heruitrusting van de luchthaven bedroegen ongeveer UAH 3 miljard.

De lengte van de Donetsk-spoorlijn is 13% van de totale lengte van het spoorwegnet van Oekraïne. Tegelijkertijd is het goed voor 47% van de lading en 36% van het lossen van alle spoorwegen in Oekraïne. De spoorlijn bevindt zich op een oppervlakte van 57.000 km2 en loopt door de regio's Donetsk en Luhansk, deels Dnipropetrovsk, Zaporizhia en Charkov in Oekraïne. De spoorweg bestaat uit twee spoorwegdirectoraten en twee beheersdistricten. De operationele lengte van de spoorlijn is 2927,6 km. Het vervoert jaarlijks meer dan 75 miljoen passagiers. Het goederenvervoer is goed voor ongeveer 18% van al het verkeer in Oekraïne (33,4 miljard ton-km).

Donetsk was per bus verbonden met alle nederzettingen in de regio Donetsk, de grootste centra van Oekraïne en in het buitenland. De meeste regionale vluchten in de zuidelijke richting werden bediend door het Pivdenny busstation, terwijl noordelijke regionale vluchten en internationale vluchten in de jaren 2000 werden bediend door het Putylivsky busstation, ook bekend als het Donetsk-3 busstation. Eind april 2011 verving de eerste fase van het nieuwe westelijke busstation het Putylivsky-busstation. De bouw van de tweede fase van het busstation is al begonnen, het is in 2012 voltooid.

Openbaar vervoer

Donetsk heeft een goed ontwikkeld netwerk van stedelijk wegvervoer en elektrisch vervoer. Om een ​​goed vervoer van passagiers in de stad te garanderen, zijn er 4 busvloten met meer dan 600 bussen; 2 trolleybus- en 2 tramremises met een vloot van meer dan 480 eenheden. De totale lengte van tram- en trolleybus routes in de stad is 180 km; trolleybusroutes - 139 km; tramsporen - 130 km.

Onderwijs

Donetsk kende tal van hoog aangeschreven universiteiten, hoge scholen en andere onderwijsinstellingen. Er waren andere onderzoeks- en ontwerpinstituten in de stad.

Sport

Donetsk Donbass Arena

Tot 2014 was Donetsk een krachtig sportcentrum van Oekraïne, met een sterk ontwikkelde sportinfrastructuur. Ooit werden hier de USSR- kampioenschappen tennis, atletiek en boksen gehouden. In Donetsk werden ook Davis Cup- en UEFA Champions League- wedstrijden gehouden.

De meest populaire onder Donetsk was voetbal. Er waren twee professionele voetbalteams in de stad die in de Premier League speelden: Shakhtar en Olimpik (nu zijn beide teams gedwongen om te spelen in andere steden van Oekraïne). FC Shakhtar won de UEFA Cup in 2008-2009 (de laatste keer dat ze onder deze naam speelden, in de finale versloeg Shakhtar Werder Bremen met 2-1), UEFA Champions League kwartfinalisten, meerdere kampioenen en Oekraïense bekerwinnaars. Volgens IFFHS, Shakhtar is de beste voetbalclub van na de Sovjet-periode in het begin van de eenentwintigste eeuw. FC Metalurh is drievoudig bronzen medaillewinnaar van het Oekraïense kampioenschap en heeft Oekraïne herhaaldelijk vertegenwoordigd in de UEFA Europa League. In de zomer van 2009 waren Donetsk en Marioepol gastheer van het Europees Jeugdvoetbalkampioenschap. De winnaar was het nationale team van Oekraïne, dat in de finale het nationale team van Engeland versloeg met een score van 2:0. 5 wedstrijden van het Europees kampioenschap voetbal werden gehouden in Donetsk, waaronder de halve finale tussen Spanje en Portugal. Tijdens het EK waren de nationale teams van Engeland en Frankrijk gestationeerd in Donetsk.

Op 29 augustus 2009 vond de opening plaats van het eerste stadion in Oost-Europa, ontworpen en gebouwd in overeenstemming met de 5-sterren UEFA -regels  - het stadion "Donbass Arena". Het stadion heeft 55.000 zitplaatsen. Volgens de UEFA- en FIFA-regels kwam het gebouw overeen met de "elite"-klasse (nu anno 2022 is het stadion in verval). De gemiddelde opkomst was 35.540 toeschouwers - de hoogste in Oekraïne.

Naast voetbal werd er op hoog niveau gesport in het hockey, basketbal, boksen, tennis, springruitersport en atletiek.

Cultuur

De stad heeft (had?) 11 bioscopen, 53 paleizen van cultuur en clubs, 140 musea en museumzalen, 368 bibliotheken met meer dan 15.522.662 boeken, 16 primaire gespecialiseerde onderwijsinstellingen voor kunst, culturele en wetenschappelijk-educatieve organisaties, waaronder het Oekraïens Cultureel Centrum, Donetsk Regional Prokofiev Philharmonic, Donetsk State Circus "Space", Donetsk Planetarium, TG Sjevtsjenko cinema.

Geloof

Heilige Transfiguratie Kathedraal

De stad heeft allerlei religies; orthodoxe kerken, protestantse gebedshuizen en een katholieke kerk, een moslim-moskee en een joodse synagoge.

De Oekraïens-orthodoxe kerk van het Patriarchaat van Moskou heeft echter de grootste kerkgemeenschap en hun religieuze gebouwen zijn herkenbaar aanwezig in de stad. Het is bekend dat er vóór 1948 13 orthodoxe parochies in Donetsk waren, maar onder Sovjetregering kwam er bijna een einde aan het religieuze leven van de stad.

De kathedraal is een historische Heilige Transfiguratiekathedraal, gelegen in het hart van de stad, in de wijk Voroshilov aan de Artema-straat. Het St. Iversky-klooster ligt in de wijk Kiev van de stad.

Musea en andere culturele instellingen

Met ingang van 2014 waren er 140 musea en museumzalen in Donetsk. Onder hen zijn twee grote regionale musea. Naast staatsmusea zijn er musea die zijn opgericht door bedrijven en organisaties van de stad.

Verder zijn er theaters, bioscopen en zogeheten cultuurpaleizen. Voorafgaand aan de Russische invasie in 2014 waren er twee planetaria in Donetsk.

Parken en monumenten

Donetsk Scherbakov Park

Donetsk is een zeer groene stad, het heeft veel parken, pleinen en boulevards. Veel van de parken zijn eigendom van lokale bedrijven, zoals het DMZ Park, het Victoria Hotel Park en Kyiv-Konty Square. Een van de symbolen van de stad zijn rozen, die de centrale lanen, parken, rozenkransen overlopen. In de jaren 70 van de 20e eeuw kreeg Donetsk de bijnaam "stad van een miljoen rozen". Aan het begin van de eenentwintigste eeuw herwon Donetsk de status van een stad waarin elke inwoner een rozenstruik heeft. Vanaf 2010 waren er 1.096.000 rozen in Donetsk.

Er zijn 262 historische en culturele monumenten in Donetsk, waaronder sculpturen (beeldhouwwerken), gedenktekens en plaquettes (vaak bronzen borden met een afbeelding en/of tekst).

Brug over de Ilicha

Partnersteden

Galerij


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Donetsk&oldid=731570"