Ivano-Frankivsk

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ivano-Frankivsk
Flag of Ivano-Frankivsk.svg       Ivano-Frankivsk Coat of Arms.png
Kaart Ivano-Frankiwsk Oekraïne.png
Land Vlag van Oekraïne Oekraïne
Oblast Ivano-Frankivsk
'
Burgemeester Ruslan Martsinkiv
(Vrijheid)
Oppervlakte 37 km²
Inwoners 238 196(2022)
Dichtheid 3507 mensen per km2
Postcode(s) 76000-76490
Netnummer(s) '380-342
Rayons
Portaal Portal.svg Europa

Ivano-Frankivsk (tot 1962 in verschillende periodes had het de naam Stanislaviv (Oekraïens: Івано-Франківськ). Eén van de drie belangrijkste centra van de historische en geografische regio Galicië. Genoemd in 1962 ter ere van Ivan Franko.

Naam

De stad heeft door de eeuwen heen verschillende namen gehad:

  • van 1662 tot 1772  - Stanisławów (Pools: Stanisławów , Pools- Litouws Gemenebest).
  • van 1772 tot 1918  - Stanislau (Duits: Stanislau, onder Habsburgse monarchie, Oostenrijkse keizerrijk en Oostenrijk-Hongarije). Hoewel in de gedrukte Schematismen van het aartsbisdom Lviv (1880 - 1900)  en de Stanislaviv Eparchy van de UGCC (1880 - 1910)  de stad Stanislavov wordt genoemd. En in tijdschriften staat ook de naam van Stanislav.
  • van 1918 tot 1939  - opnieuw Stanisławów, Republiek Polen.

In 1939 doopte de Sovjet-regering de stad om tot Stanislav, de naam bleef bestaan ​​tot 1962.

Ivan Yakovlevich Franko (1856 - 1916)

Op 9 november 1962, ter gelegenheid van het 300-jarig bestaan, werd de stad omgedoopt tot Ivano-Frankivsk ter ere van Ivan Yakovlevich Franko. Hij was een een bekend Oekraïens dichter, romanschrijver, toneelschrijver, literair criticus, publicist, vertaler, wetenschapper, publieke en politieke figuur. De meeste taalkundigen (waaronder Volodymyr Kubiyovych) en inwoners van de stad merken op dat de nieuwe naam van de stad door de Sovjetautoriteiten is gegeven in strijd met de regels van de Oekraïense taal en om politieke redenen. De toenmalige partij wilde niet dat de naam van de stad in verband werd gebracht met de Spaanse dictator Francisco Franco, die een vijand was van de USSR.

In 2017 verwierp de burgemeester van Ivano-Frankivsk, Ruslan Martsinkiv, alle discussies over het hernoemen van de stad: “De naam Ivano-Frankivsk weerspiegelt vandaag wie hier regeert. En Oekraïners heersen hier ".

In het dagelijks leven wordt vaak de afgekorte naam Frankivsk of, minder vaak, Franik gebruikt.

Geografie

Stadhuis

Ivano-Frankivsk is gelegen op de Pokut-vlakte in het zuidwesten van Oekraïne tussen de rivieren Bystritsa Nadvirnyanska en Bystritsa Solotvynska. Het grondgebied van de stad is 3,89 duizend hectare (0,3% van de regio). De gemeenteraad van Ivano-Frankivsk rapporteert aan 5 omliggende dorpen: Vovchynets, Krykhivtsi, Mykytyntsi, Uhornyky en Chryplyn.

Klimaat

Het klimaat is een gematigd landklimaat. Gemiddelde temperatuur: januari -4 °C, april +8 °C, juli +19 °C, oktober +8 °C.

Er valt zo'n 690 mm per jaar aan regen en er zijn zo'n 60 dagen met sneeuw.

Geschiedenis

In 1437 werd het dorp Zabolottya gesticht door het decreet van koning Vladislav.

De datum van de oprichting van de stad is niet precies vastgesteld, maar het is algemeen bekend dat Stanislaviv in 1662 het Magdeburg-recht kreeg. Dit jaar wordt gezien als de officiële oprichtingsdatum van de stad. De eerste schriftelijke vermelding van de stad dateert van 1662.

Op 4 november 1658 kocht de Galicische oudste Andriy Potocki een deel van de gronden van het dorp Zabolottya van de familie Zhechkovsky om hier een fort te bouwen tegen de invallen van de Krim-Tataren en zijn bolwerk op het Galicische land. Benedict Andrushevsky was in die tijd het hoofd van het dorp Zabolottia. Naast het bouwen van een fort, stelde Andriy Potocki voor dat Andrushevsky het dorp de status van stad zou geven en het een andere naam zou geven, omdat de naam die bij het moeras hoort niet bij de status van de stad paste. Andrushevsky stemde toe, op voorwaarde dat hij zijn eerdere rechten behield.

De stad werd meteen gebouwd als een machtig fort. Het grondgebied was eerst omringd door houten, daarna bakstenen muren, evenals een aarden wal en een brede gracht.

Het stadsfort werd gebouwd in 1661 -1662 in een korte tijd (5 maanden) door Francois (Francesco) Corassini van Avignon in de vorm van een zeshoek met extra bastions, schansen en een fort dat het kasteel van Potocki omringde. Aan de randen van de zeshoek waren bastions - externe extra vijfhoekige vestingwerken, die flankmusketvuur langs de muren mogelijk maakten. De dwarsdoorsnede van de muren was een aarden wal van 20-30 meter breed, aan de buitenzijde versterkt met eikenhouten stammen.

Gelijktijdig met de bouw van de vestingstad financierde A. Potocki de bouw van een fort van de katholieke kerk op het grondgebied van de stad. Als katholiek zag hij dit liever als de leidende religie in de toekomstige stad. Potocki besloot de stad te hernoemen ter ere van St. Stanislaus, en wijdde de katholieke kerk aan de Maagd Maria, St. Stanislaus en St. Andreas. St. Stanislaus en St. Andreas waren speciale heiligen voor Andrew Potocki: St. Stanislaus was de hemelse beschermheilige van zijn vader en zoon, en Sint-Andreas was de hemelse beschermheilige van hemzelf en zijn grootvader.

Op 8 mei 1662, op St. Stanislaus' Day, verscheen een naar hem vernoemde stad, Stanislaviv, op de wereldkaart.

Stanislaviv had twee krachtige toegangspoorten: de stenen Halytska en Tysmenytska. De poorten zijn vernoemd naar hun locatie, wat begrijpelijk is: van de ene leidde de weg naar Halych, van de andere - naar Tysmenytsia.

Stanislaviv begon met het marktplein en het stadhuis , die tot op de dag van vandaag in gewijzigde staat bewaard zijn gebleven. Het ontwerp en de bouw van de stad werd uitgevoerd volgens de voorschriften en normen van de Franse bouwschool. Inwoners van de stad hadden verschillende nationaliteiten: Oekraïners, Polen Duitsers, joden en Armeniërs.

Vanaf het allereerste begin van de stad en met het verlenen van het Magdeburg-recht werden aparte ambachtswinkels gebouwd en ontwikkeld, die aanvankelijk bouwers, kooplieden, smeden en andere kleine ambachten verenigden en bijdroegen aan de opkomst van nieuwe industrieën. Tot het midden van de achttiende eeuw waren er 20 winkels - schoenmakers, kleermakers, koetsiers, bontwerkers, vissers, vissers, ketelmakers en pushkar's. Een van de dominante industrieën was leerverwerking en verwerking en vervaardiging van exotische "Perzische producten". Actieve buitenlandse handel werd ondersteund door een hoge waardering van veebeurzen. Groothandelsfeesten reisden via Stanislaviv naar Europa.

Op 7 augustus 1764 - na het bombardement (met name de huidige kathedraal van de Heilige Verrijzenis werd beschadigd), bezetten de Moskovieten de stad tijdens een lange belegering, dwongen een bijdrage af en plunderden de stadsreserves; vanaf hier vertrokken ze op 5 oktober 1764 naar Lviv.

In de 18e - 19e eeuw was de stad een belangrijk handels- en ambachtscentrum van Polen, en vanaf 1772 - het Habsburgse rijk (vanaf 1804  - het Oostenrijkse rijk, vanaf 1867  - Oostenrijk-Hongarije).

De Oostenrijkse periode en de Eerste Wereldoorlog

Het openbare leven werd geschokt door de revolutie van 1848. In Stanislaviv werd samen met de Poolse de "Russische Raad" opgericht, er werd een detachement van de Nationale Garde opgericht en begon de eerste krant te verschijnen. Oekraïense afgevaardigden werden gekozen in het nieuw gevormde parlement.

De tweede helft van de 19e eeuw werd gekenmerkt door de snelle ontwikkeling van arbeidsverhoudingen, de oprichting van ondernemingen. De aanleg van de spoorlijn in 1866 gaf hieraan een belangrijke impuls: tegelijkertijd begonnen de reparatiefabriek voor locomotieven, de distilleerderij en de leerlooierij Play.

In 1884 hield de bekende publieke figuur en schrijver Natalia Kobrynska de oprichtingsvergadering van de Vereniging van Russische Vrouwen (later de Unie van Oekraïense Vrouwen genoemd) in de stad. Dit markeerde het begin van een georganiseerde vrouwenbeweging in Oekraïne.

In 1905 werd het Stanislav Oekraïens Gymnasium geopend.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog in 1915-1916 werd er hevig gevochten om de stad. Een deel van de historische gebouwen van de stad werd vernietigd - en hersteld in de nieuwste architectonische vormen.

West-Oekraïense Volksrepubliek en deel van Polen

Bestand:Galiția.png
Stanislav in 1915/1917

Na het uiteenvallen van Oostenrijk-Hongarije in 1918 werd de West-Oekraïense Volksrepubliek opgericht. Stanislaviv was de tijdelijke hoofdstad van januari tot mei 1919.

Van 1919 tot 1939 maakte de stad deel uit van Polen. In 1924 werden de nederzettingen Knyaginin-Selo en Knyaginin-Kolonia toegevoegd aan Stanislav, waardoor het grondgebied en de bevolking van de stad verschillende keren toenam.

Op 1 januari 1925 verdubbelde de bevolking van Stanislaviv, en het gebied nam verschillende keren toe door zich aan te sluiten bij het dorp Knyagynyn en delen van de dorpen Uhornyky , Mykytyntsi , Opryshivtsi , Krykhivtsi , Zagvizdya en Pasichna. In 1930 werd de Stanislavivska-elektriciteitscentrale in gebruik genomen en sinds het begin van de operatie is het energiebedrijf OJSC Prykarpattiaoblenerho in bedrijf.

Sovjet-periode en Nazi-bezetting

Van eind september 1939 tot juni 1941 was Stanislavov lid van de Sovjet-Unie. Deze periode werd gekenmerkt door repressie (onderdrukking) tegen de bevolking, met als hoogtepunt de geheime executie door NKVD-officieren van gevangenen en verdachten die ten tijde van de oorlog tegen de USSR in de Stanislaviv-gevangenis werden vastgehouden. Hun lichamen werden begraven in een massagraf in het Demyaniv Laz -kanaal in de buurt van de stad. In 1989 werden er opgravingen gedaan in het darmkanaal en werden de stoffelijke overschotten van 586 mensen gevonden: de meeste slachtoffers hadden kogelgaten in het achterhoofd. Ongeveer 300.000 Oekraïners verzamelden zich voor de herbegrafenis. Er is een herdenkingscomplex geopend in het Demyaniv Laz-kanaal en er worden regelmatig begrafenisdiensten gehouden.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de stad drie jaar (1941-1944) door de nazi's bezet. Op 22 juni 1941 werd de stad bezet door Hongaarse troepen. Op 1 augustus 1941 werd Stanislav, samen met heel Galicië, lid van het kabinet van de gouverneur-generaal.

Er begonnen massamoorden op de Joodse bevolking van de stad. Op 12 oktober 1941, tijdens de zogenaamde "Bloedige Zondag", werden ongeveer 10.000-12.000 Joden doodgeschoten boven haastig opgegraven massagraven op een Joodse begraafplaats. Twee maanden later werd het getto van Stanislaviv officieel opgericht voor de 20.000 overlevende Joden en op 20 december 1941 werd het omringd door muren. In februari 1943 werd het getto officieel gesloten omdat er geen joden meer waren.

Op 17 november 1943 schoten de Duitsers onder de muren van de Stanislaviv Synagoge 27 Oekraïners neer. De meesten van hen werden de dag ervoor aangehouden, tijdens een inval in de stadsschouwburg, waar ze de operette "Ball" gaven. Later kreeg de straat de naam Executed.

Volgens de National State Commission for the Investigation of the Crimes of the Nazi Occupiers (NDK) is het totale dodental in de stad 128.272 , inclusief 127.352 Joden, hoewel deze cijfers niet alleen gelden voor de stad, maar voor de regio als geheel.

Op 27 juli 1944 werd de stad bezet door Sovjet-troepen tijdens het offensief van Lviv-Sandomierz (13 juli - 29 augustus). Direct na de bezetting van 1944 begon het herstel van de verwoeste economie van de stad, bedrijven en spoorwegen.

Naoorlogse jaren

In 1959 was de bevolking van de stad 66 duizend inwoners, en in 1971 - al 110 duizend inwoners.

In 1962 vierde de stad zijn 300e verjaardag: het werd hernoemd ter ere van de uitstekende schrijver en publieke figuur Ivan Franko, die hier vele malen kwam, goede vrienden had, zijn werken schreef en las.

Inwoners van Ivano-Frankivsk, samen met alle inwoners van Galicië, namen actief deel aan de democratische transformaties van Oekraïne in 1990, voerden de decommunisatie van de stad uit. De nationale blauwe en gele vlaggen werden in april 1990 boven de stad gehesen en in een referendum in 1991 stemden burgers massaal voor de onafhankelijkheid van Oekraïne.

Bewoners van de stad namen actief deel aan de protesten van de Oranje Revolutie en Euromaidan. Op 1 december 2013 werd een congres gehouden in het stadscentrum, die werd bijgewoond door 15.000 mensen. De State Statistics Service publiceerde informatie over 2001, volgens welke de regio Ivano-Frankivsk een van de meest Oekraïens sprekende regio's werd. De gegevens zijn verkregen tijdens een bevolkingsonderzoek in 2001 in verschillende plaatsen. Inwoners van elke oblast gaven hun moedertaal aan, en Ivano-Frankivsk was een van de leiders onder de Oekraïens sprekende inwoners.

Russische inval

Op 11 en 13 maart 2022 zijn er Russische aanvallen op het vliegveld geweest en zijn deze buiten werking gesteld.

Cultuur

De stad heeft verschillende musea, theaters en bioscopen. Ook zijn er een aantal parken. Ivano-Frankivsk staat bekend om zijn festivals, evenementen en culturele en amusementsevenementen. Elk jaar in mei wordt de Stadsdag gevierd met marsen en concerten van kunst- en volksgroepen. Een pittoresk schouwspel is de kerstparade van kerststallen.

Geloof

De overgrote meerderheid van de gelovigen zijn Grieks-katholieken. Volgende in aantal in de stad zijn de Orthodoxe gemeenschappen zoals de Orthodoxe Kerk van Oekraïne. Sommige behoren tot rooms-katholieken. Er zijn ook christelijke gemeenschappen in de stad die behoren tot verschillende protestantse kerken.

Economie

De economie van de stad wordt vertegenwoordigd door een breed scala aan takken van materiële productie, namelijk: industrie, bouw, transport en communicatie. De stad Ivano-Frankivsk is een regionaal centrum, dat het belangrijkste netwerk van marktinfrastructuur, financiële instellingen, onderwijs-, gezondheids- en culturele instellingen concentreert. De belangrijkste sectoren van de economie van de stad zijn de voedsel- en verwerkingsindustrie, de bouw, de techniek, de lichte industrie en het toerisme.

De industrie van de stad Ivano-Frankivsk wordt vertegenwoordigd door ondernemingen in de machinebouw , metaalbewerking, houtbewerking, licht, voedingsindustrie, bouwmaterialenindustrie. Industriële ondernemingen bevinden zich aan de rand van de stad, en sociaal-culturele instellingen, administratieve en bancaire instellingen - in het centrale deel.

Vervoer

Station van Ivano-Frankivsk

Het busstation, het treinstation en de internationale luchthaven Ivano-Frankivsk zijn belangrijk in de vervoersinfrastructuur van de stad. De Ivano-Frankivsk Directoraat Spoorwegvervoer van de Lviv Railway Regional Branch bevindt zich in de stad.

De meest populaire soorten intercity (openbaar) vervoer - trolleybussen, bussen en minibussen, intercity in Oekraïne - bussen en spoorwegen.

De internationale passagierstreinverbinding van de stad wordt uitgevoerd met Bulgarije, Wit-Rusland, Rusland en Roemenië.

Binnenlandse passagierstreinverbinding wordt uitgevoerd met Kiev, Lviv, Chernivtsi, Kovel, Lutsk, Rivne, Ternopil, Khmelnytsky, Poltava, Charkov, Odessa, Mykolaiv Kherson en andere steden. Tijdens de vakantieperiode zijn er extra passagierstreinen gepland naar de stations Novooleksiyivka, Henichesk aan de overkant van de Dnjepr, Zaporizja .

Ivano-Frankivsk International Airport , gelegen aan de rand van de stad, verzendt en ontvangt vliegtuigen vanuit Kiev, Rome (Italië), Antalya (Turkije).

Centrum Ivano-Frankivsk

Onderwijs

De stad heeft vele scholen van kleuteronderwijs tot hoge scholen en (technische) universiteiten.

Sport

Beroemde voetbalclubs van de stad: Spartak , Prykarpattia , Fakel (FGC IFNTUNG), Hurricane (futsal club).

In Ivano-Frankivsk is basketbal de populairste en meest ontwikkelde sport. BC Hoverla is een professionele eliteclub die speelde in de meest prestigieuze basketbalcompetitie in Oekraïne.

Bezienswaardigheden

Collegiale Kerk van de Heilige Maagd Maria

In de stad zijn tientallen historische gebouwen te vinden. Daarnaast zijn er monumenten, fontijnen, beeldhouwwerken en parken.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Ivano-Frankivsk&oldid=711012"