Nazi

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf Nazi's)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bestand:Flag of Nazi Party (2 by 3).svg
De vlag van de nazi-partij

Nazi's waren aanhangers van de Nationaalsocialistische Duitse Arbeiderspartij (NSDAP), die onder leiding stond van Adolf Hitler. De nazi's regeerden nazi-Duitsland van 1933 tot 1945. Ze waren onder andere verantwoordelijk voor de Tweede Wereldoorlog en de Holocaust. Martin Bormann, Joseph Goebbels, Heinrich Himmler, Wilhelm Keitel, Hermann Göring en Hitler dus zijn voorbeelden van bekende nazi's. Door de nazi's zijn ongeveer 6 miljoen joden, 6 miljoen Polen (waarvan de helft Poolse joden), enkele miljoenen Oekraïners en Russen en verder veel zigeuners, homoseksuelen en Bijbelgetrouwe christenen vermoord.

Ideologie

De nazi's hadden het fascisme als uitgangspunt, maar voegden daar nog het racisme aan toe. Ze geloofden dat de evolutie voor de Germanen verder was dan voor veel andere volkeren. Bovendien waren ze antisemitisch en geloofden dat de wereld beter af zou zijn zonder Joden. Hitler heeft zijn ideeën uitgewerkt in zijn boek Mein Kampf.

Na de oorlog

Waarschijnlijk zijn er na de oorlog duizenden nazi's gevlucht naar Argentinië, Peru en ook Brazilië omdat ze niet in de handen wilden vallen van de geallieerden. Slechts een klein aantal van hen, waaronder Adolf Eichmann, is na de oorlog nog veroordeeld. De toenmalige president van Argentinië, Juan Perón, bood nazi's en fascisten onderdak aan in zijn land. Al tijdens de Tweede Wereldoorlog werden diep in de jungle van Argentinië bunkers gebouwd, voor het geval de nazi's de oorlog zouden verliezen. En dat gebeurde ook, in 1945. Toch zijn ze nooit gebruikt, omdat ze zich vrij konden bewegen in Argentinië.

Tegenwoordig zijn er mensen die nog altijd de ideeën van de NSDAP goed vinden. Deze mensen worden neo-nazi's genoemd. Een bekende sympathisant van de neo-nazi's is Anders Breivik die in 2011 in Noorwegen op het eiland Utoya bijna 80 jongeren doodschoot.

Videoclips

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Nazi&oldid=821910"