Verenigd Koninkrijk

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland
United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland

Flag of the United Kingdom (3-5).svgCoat of arms of the United Kingdom.svg
Europe-UK.svg

Hoofdstad Londen
Aantal inwoners 67.081.234 (2020)
Oppervlakte 242.495 km²
Regeringsvorm Constitutionele monarchie
Staatshoofd koning Charles III (sinds 2022)
Regeringsleider premier Keir Starmer (sinds 2024)
Godsdienst Christendom (59,5%)
Geen religie (25,7%)
Islam (4,4%)
Overig (10,4%)
Taal Engels (English)
Munteenheid Britse pond
Volkslied God Save the King
Landcode GBR
Location of the BOTs.svg
Overzeese gebieden van het Verenigd Koninkrijk
Portaal Portal.svg Verenigd Koninkrijk
Under construction icon-red.svg Werk in uitvoering!
Aan dit artikel wordt de komende uren of dagen nog gewerkt.
Belangrijk: Laat dit sjabloon niet langer staan dan nodig is, anders ontmoedig je anderen om het artikel te verbeteren.
De maximale houdbaarheid van dit sjabloon is twee weken na de laatste bewerking aan het artikel.
Kijk in de geschiedenis of je het artikel kunt bewerken zonder een bewerkingsconflict te veroorzaken.
Toelichting: Het artikel dat bij een portaal hoort moet uitgebreid worden.
Under construction icon-red.svg
Dit artikel is nog niet af.

Het Verenigd Koninkrijk, of officieel Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittanië en Noord-Ierland of V.K. is een land in Europa. De hoofdstad van dit land is Londen. De munteenheid is de Pond Sterling.

Geschiedenis

Zie Geschiedenis van het Verenigd Koninkrijk voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Bestuurlijke indeling

Deelstaten

Bestand:Verenigd Konkrijk en Ierland sat.jpg
Een satalietfoto van Ierland en het Verenigd Koninkrijk.

Hoofdzakelijk bestaat het Verenigd Koninkrijk uit 4 delen:

  1. Engeland, met als hoofdstad Londen
  2. Wales, met als hoofdstad Cardiff
  3. Noord-Ierland, met als hoofdstad Belfast
  4. Schotland, met als hoofdstad Edinburgh

Engeland, Wales en Schotland liggen op het eiland Groot-Brittanië. Alleen Noord-Ierland ligt op het eiland Ierland. Van 60,6 miljoen inwoners die het Verenigd Koninkrijk telt woont 80% in Engeland. De 4 deelstaten zijn weer verdeelt in kleinere gebieden die in elke deelstaat weer anders heten. Hieronder in de tabel zie per deelstaat hoeveel het er zijn en hoe ze heten.

deelstaat Naam aantal
Engeland regio's 9
Schotland raadsgebieden 32
Wales principal areas 22
Noord-Ierland districten 26
Een kaartje van het eiland Bermuda, bekend van het verhaal over de Bermudadriehoek.

Bij elke deelstaat zijn de regio's, districten of raadsgebieden weer verder in gedeelt in graafschappen. In Engeland en Wales hebben de graafschappen nog macht. De graafschappen zijn weer verdeelt in districten en de districten weer in gemeenten.

Overzeese gebieden

Zie Britse overzeese gebieden voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Het Verenigd Koninkrijk bestaat buiten de 4 deelstaten ook nog uit een aantal gebieden die niet tot het Verenigd Koninkrijk worden berekend. Het Verenigd Koninkrijk heeft dus de macht in 14 gebieden:

Een kaartje van de Falklandeilanden, een betwistgebied tussen het Verenigd Koninkrijk en Argentië.
  1. Akrotiri en Dhekelia
  2. Anguilla
  3. Bermuda
  4. Brits Antarctisch Territorium
  5. Brits Indische Oceaanterritorium
  6. Britse Maagdeneilanden
  7. Falklandeilanden
  8. Gibraltar
  9. Kaaimaneilanden
  10. Montserrat
  11. Pitcairneilanden
  12. Sint-Helena, Ascension en Tristan da Cunha
  13. Turks- en Caicoseilanden
  14. Zuid-Georgia en de Zuidelijke Sandwicheilanden

In alle gebieden, behalve het Brits Antartisch Territorium, wonen mensen. Bij elkaar zijn dat zo'n 260.000 mensen. De totale oppervlakte van de overzeese gebieden is zo'n 1.727.570 km². De 14 gebieden hebben gestemd en besloten om bij het Verenigd Koninkrijk te blijven. Het Brits Antartisch Territorium valt daar buiten. Dat is een deel van Antartica wat wordt beschermd door het Verenigd Koninkrijk. Bij elk gebied heeft een commissaris of gouverneur.

Kroonbezit

Zie Brits kroonbezit voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Het Verenigd Koninkrijk heeft ooit drie eilanden gekregen. Deze worden in tegenstelling van de overzeese gebieden wel tot het Verenigd Koninkrijk meegerekend. Ze hebben een eigen bestuur. De regering van het Verenigd Koninkrijk bemoeid zich er weinig mee. Dit zijn de eilanden:

  1. Guernsey, in Het Kanaal.
  2. Jersey, in Het Kanaal.
  3. Man, in de Ierse Zee.

Grootste steden

Zie Lijst van grote Britse steden voor het hoofdartikel over dit onderwerp.
Het paleis van de Britse koningin in Londen, Buckingham Palace
Nr. Naam stad Inwoners Gebied
1 Londen 7.556.900 Flag of England.svg Engeland
2 Birmingham 1.036.900 Flag of England.svg Engeland
3 Glasgow 578.790 Flag of Scotland.svg Schotland
4 Sheffield 555.500 Flag of England.svg Engeland
4 Edinburgh 477.660 Flag of Scotland.svg Schotland
5 Liverpool 468.945 Flag of England.svg Engeland
6 Manchester 452.000 Flag of England.svg Engeland
7 Leeds 443.247 Flag of England.svg Engeland
8 Bristol 410.500 Flag of England.svg Engeland
9 Leicester 330.000 Flag of England.svg Engeland
10 Cardiff 317.523 20px Wales

Talen

Bestand:Grens naar Schotland.jpg
Een bordje bij de grens van Engeland naar Schotland.

Naast Engels worden er in het Verenigd Koninkrijk ook veel andere talen gesproken.

In Engeland wordt naast Engels ook Cornisch gesproken. Deze taal wordt vooral in het plaatsje Cornwall gesproken. In Noord-Ierland worden naast Engels ook Iers en Schots gesproken. In Schotland worden Engels en Schots gesproken, maar ook Schots-Gaelisch. In Wales worden Welsh en Engels gesproken. Op de Kanaaleilanden worden Engels en Frans gesproken, want de eilanden liggen voor de kust van Frankrijk. Op het eiland Man in de Ierse Zee wordt naast Engels ook Manx-Gealisch gesproken. In de overzeese gebieden wordt alleen Engels gesproken, maar op de Pitcairneilanden wordt ook Pitcairnees gesproken. Voorheen waren Manx-Gealisch en Cornisch uitgestorven talen, maar sinds de laatste jaren worden ze weer gesproken.

Geografie

Het Verenigd Koninkrijk ligt op twee eilanden, het eiland Ierland en het eiland Groot-Brittanië. Deze eiland worden samen de Britse eilanden genoemd. Alleen op het eiland Ierland grenst het Verenigd Koninkrijk met een ander land, Ierland. Aan de kust van Schotland vindt je veel eilanden, zoals de Hebriden, de Orkney-eilanden en de Shetlandeilanden. Tussen Groot-Brittanië vindt een kanaal dat Groot-Brittanië met het vaste land verbindt, de Kanaaltunnel. De tunnel loopt van het Franse Calais naar het Britse Folkestone.

Cultuur

Roald Dahl een hele bekende kinderboekenschrijver.

De Britse cultuur is sterk beïnvloed door vele verschillende dingen, onder meer door de geschiedenis. Omdat het Verenigd Koninkrijk geen land is, maar een Politieke Unie tussen 4 landen. Deze landen hebben allemaal hun eigen cultuur behouden. Netals hun eigen vlag, gewoontes en tradities. Maar de voormalige koloniën hadden veel te maken met de beïnvloeding van de Britse cultuur, denk aan de Verenigde Staten, Australië, Canada, Nieuw-Zeeland, India, Zuid-Afrika en Ierland.

Film

In het Verenigd Koninkrijk werden vele bekende films gemaakt die bijna iedereen kent, denk aan Harry Potter, Marry Poppins en James Bond. Maar er zijn natuurlijk ook veel films die gebasseerd op de Britse cultuur en geschiedenis, zoals de Titanic, The Lord of the Rings en Pirates of the Caribbean. Veel Britse acteurs zijn hierdoor wereldberoemd geworden, zoals Emma Watson, Julie Andrews en Vivien Leigh.

Literatuur en Media

In het Verenigd Koninkrijk heeft ook vele schrijvers. Zo is J.K. Rowling erg bekend van de Harry Potter-reeks. Roald Dahl schreef veel bekende kinderboeken, Mathilda, De GVR en De Griezels. Maar de bekendste schrijver is Shakespeare wel. Hij is een van de beroemdste schrijvers in de hele wereld.

De BBC is de oudste en grootste omroep ter wereld. De omroep verzorgd de programma's op 4 televisiezenders in het Verenigd Koninkrijk. Er zijn ook verschillende bekende Britse bladen, zoals The Sun en de News International.

Europese Unie

In 1973 trad het Verenigd Koninkrijk toe in de Europese Economische Gemeenschap, afgekort tot EEG. Daarmee begon ook de Europese unie, afgekort tot de EU en daardoor begon de discussie over de aard van de relatie die het Verenigd Koninkrijk en Europa met elkaar hebben. Europa is vitaal belang voor de Britse economie. Meer dan 50% van de handel is met Europa, maar terwijl andere Europese landen wel willen samenwerken met het Verenigd Koninkrijk. Als het Verenigd Koninkrijk met de Europese Unie moest samen werken, zouden ze de pond in moeten ruilen voor de euro. De meeste landen zeggen dat het Verenigd Koninkrijk zich moet aansluiten bij de Europese Monetaire Unie, afgekort tot de EMU, maar het Verenigd Koninkrijk wil graag zijn eigen munt houden.

Monarchie

Bestand:Elizabeth II Engeland.jpg
De koningin van het Verenigd Koninkrijk, Elizabeth II

Eén van de beroemdste koninginnen van het Verenigd Koninkrijk was Elizabeth I. Zij was koningin van Engeland vanaf 17 november 1533. Elizabeth was de dochter van Henry VIII en haar moeder was zijn tweede vrouw. Zij heette Anne Boleyn. De eerste vrouw van Henry VIII was Catherine van Aragon. Toen Elizabeth drie jaar oud was werd haar moeder onthoofd wegens beschuldiging van verraad. Toen haar vader stierf werd ze opgevoed door haar stiefmoeder: Henry's zesde echtgenote, Catherine Parr. Elizabeth werd in januari 1559 gekroond tot koningin van Engeland. Haar voorganger was Mary I en haar opvolger was James I. Elizabeth is bekend geworden omdat ze nooit trouwde of kinderen kreeg. Ze word dan ook de Virgin Queen genoemd (Nederlands: Maagdelijke koningin). Elizabeth is ongeveer 45 jaar koningin geweest.

De huidige koningin heet ook Elizabeth, Elizabeth II. Ze is geboren in 1926 en is al sinds 1952 koningin. Dat betekend dat ze de oudste koning(in) van het Verenigd Koninkrijk is ooit. Elizabeth is getrouwd met Philip Mountbatten. Ze hebben samen vier kinderen gekregen, waarvan Charles de oudste is, en haar zal opvolgen als koning als ze overlijdt, ook al is hij al in de zestig.

Behalve koningin van het Verenigd Koninkrijk, is Elizabeth ook koningin van Canada, Australië, Nieuw-Zeeland, Jamaica, Barbados, de Bahama's, Grenada, Papoea-Nieuw-Guinea, de Salomonseilanden, Tuvalu, Saint Lucia, Saint Vincent en de Grenadines, Antigua en Barbuda, Belize en Saint Kitts en Nevis.

Fotogalerij


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Verenigd_Koninkrijk&oldid=300722"