De GVR

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De GVR is een boek van Roald Dahl uit 1982. De tekeningen zijn van Quentin Blake.

Samenvatting

Let op!
Hieronder staat de samenvatting van een verhaal.
Soms is het niet leuk als je al weet hoe het verhaal afloopt!

Sophie is een meisje van 8 jaar. Ze woont in een weeshuis in Londen. Op een nacht als ze niet kan slapen kijkt ze uit het raam en ziet dan iets heel groots met armen en benen. Het is de GVR die met een soort trompet dromen in de hoofden van kinderen gaat blazen.

Als hij merkt dat Sophie hem ziet en haar hart hoort bonken (hij heeft geweldig goede oren), neemt hij haar mee naar waar hij woont, reuzenland. Daar komt Sophie erachter dat de GVR geen mensen ("mensbaksels") eet, maar snoskommers. Dat zijn een soort komkommers, maar dan heel smerig. De andere reuzen zijn veel groter en lelijker dan de GVR en zij gaan elke nacht naar de mensenwereld om mensen op te eten. Ze gaan steeds naar een ander deel van de wereld, zodat het niet zo opvalt.

Sophie en de GVR gaan samen dromen vangen. De GVR vangt een jachtmerrie (over Jacob en de bonestaak) en die geeft hij aan de grootste en gevaarlijkste reus, de Vleeslapeter.

Samen bedenken Sophie en de GVR een plan om de wereld voorgoed van de mensetende reuzen te verlossen. De GVR zet een droom in elkaar waarin eerst Engelse kinderen worden opgegeten door reuzen, waarna de koningin een meisje genaamd Sophie in haar slaapkamer vindt dat vertelt waar de reuzen zijn die het gedaan hebben. De andere reuzen gaan die nacht inderdaad naar Engeland. Sophie en de GVR reizen naar Londen en de GVR blaast de droom de slaapkamer van de koningin in. Sophie gaat achter het venster zitten. Als de koningin haar de volgende ochtend aantreft en in de ochtendkrant (The Times) leest dat er die nacht kinderen zijn verdwenen, beseft ze dat wat ze die nacht heeft gedroomd echt is gebeurd. Dan komt ook de GVR tevoorschijn.

Sophie en de GVR reizen met het Britse leger naar reuzenland om de andere reuzen te vangen. Dat lukt en de reuzen worden in een diepe kuil gegooid, waar ze voor altijd moeten blijven. Ze krijgen alleen nog snoskommers te eten. Sophie en de GVR worden wereldwijd als helden onthaald en mogen naast het Koninklijk Paleis komen wonen.

Hoofdpersonen

  • Sophie is een weesmeisje die in een weeshuis leeft. Ze is slim en heel nieuwsgierig. Ze heeft een brilletje.
  • GVR is de kleinste van alle reuzen en ook de enige die geen mensen eet. Hij praat een vreemd soort taaltje, wel begrijpbaar maar niet grammaticaal. Hij wordt vaak gepest door andere reuzen omdat hij klein is.

Bewerkingen

In 1989 kwam er een tekenfilm van het verhaal onder regie van Brian Cosgrove. Steven Spielberg heeft voor 2016 een eigen verfilming van de GVR gepland.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=De_GVR&oldid=553147"