Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Weather-clear.svg Een hele fijne zomervakantie toegewenst! Weather-clear.svg

Quentin Blake

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Quentin Blake
Quentin Blake.jpg
Quentin Blake
Persoonlijke informatie
Volledige naam Quentin Blake
Bijnaam
Land Groot-Brittannië Verenigd Koninkrijk
Geboortedatum 16 december 1932
Geboorteplaats Sidcup (VK)
Overleden
Overleden te
Gehuwd met /
relatie
Carrière
Beroep Illustrator, cartoonist
Bekend van boeken van Roald Dahl
Actief ca 1968 - heden
Genre(s)
Label
Website
https://www.quentinblake.com/
Portaal Portaalicoon Kunst & Cultuur

Qeutin Blake is een Britse illustrator. Zijn tekeningen zie je vooral terug in de boeken van Roald Dahl. Hij is geboren op 16 december 1932. Hij heeft meer dan 300 boeken geïllustreerd, waaronder 18 geschreven door Roald Dahl, die tot zijn meest populaire werken behoren. In 1988 kreeg hij een koninklijke onderscheidingen en in 2005 is hij benoemd tot: commander of the oder of the Britisch Empire CBE (commandeur in de orde van het Britse rijk (CBE)). Voor zijn blijvende bijdrage als kinderillustrator won hij in 2002 de tweejaarlijkse internationale Hans Christian Andersen Award, de hoogste erkenning voor makers van kinderboeken.

Levensloop

Quentin Blake werd geboren in 1932 in Sidcup, Kent, en werd tijdens de Tweede Wereldoorlog geëvacueerd naar de West Country. Hij ging naar de Holy Trinity Lamorbey Church of England Primary School en de Chislehurst and Sidcup Grammar School, waar zijn leraar Engels, JH Walsh, hem beïnvloedde in de literatuur. Zijn artistieke ontwikkeling tijdens zijn schooljaren werd geholpen door contact met de schilder en cartoonist Alfred Jackson, de echtgenoot van Blake's lerares Latijn, die zijn eerste inzendingen voor Punch aanmoedigde. Dit resulteerde in zijn eerste publicatie op 16-jarige leeftijd. In de zesde klas herkende de tekenleraar van de school, de schilder Stanley Simmonds, Blake's talenten en bood ondersteunde hem en liet hem kennismaken met het werk van andere kunstenaars.

Werk

Tijdens de jaren zestig was Blake docent Engels aan het Lycée Français de Londres, wat zijn lange samenwerking met Frankrijk versterkte en uiteindelijk hem de toekenning van het Legioen van Eer opleverde. Hij gaf meer dan twintig jaar les aan het Royal College of Art, waar hij van 1978 tot 1986 hoofd van de afdeling Illustratie was.

Het eerste boek dat Blake illustreerde was The Wonderful Button van Evan Hunter, uitgegeven door Abelard-Schuman in 196.  Hij wordt gezien als een loyale, betrouwbare en humoristische illustrator. Hij illustreerde het eerste Dr. Seuss-boek dat Seuss niet zelf illustreerde, Great Day for Up! (1974). In 2006 had Blake 323 boeken geïllustreerd, waarvan hij er 35 had geschreven en Roald Dahl 18.

In 1993 ontwierp hij de vijf postzegels van de Britse kerstuitgifte met afleveringen van A Christmas Carol van Charles Dickens .

Behalve boekillustraties maakte hij werk voor in openbare plaatsen zoals ziekenhuizen, theaterfoyers, galerieën en musea. In 2007 ontwierp hij een enorme muurschildering op stof, opgehangen en zo een bouwvallig gebouw direct tegenover een ingang van het treinstation van St Pancras verhuld. De weergave van een "denkbeeldig welkomstcomité" begroet passagiers die aankomen op de Eurostar -hogesnelheidstrein.

Naast kinderboeken is Blake ook de ontwerper van Ben, het logo van de winkelketen Ben's Cookies. Hij ontwierp verschillende illustraties voor de verhaaltijdsegmenten voor de Schotse tv-serie Squeak!

Galerij

Links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Quentin_Blake&oldid=718614"