Frankrijk
Franse Republiek République française | |
---|---|
Hoofdstad | Parijs |
Aantal inwoners | 67.813.000 (2022) |
Oppervlakte | 551.500 km² |
Regeringsvorm | Semi-presidentiële republiek |
President | Emmanuel Macron (sinds 2017) |
Premier | Élisabeth Borne (sinds 2022) |
Godsdienst | Christendom (58,1%) Geen religie (31,9%) Islam (8,3%) Overig (0,7%) |
Taal | Frans (français) |
Munteenheid | Euro |
Volkslied | Marseillaise |
Motto | Liberté, égalité, fraternité (vrijheid, gelijkheid, broederschap) |
Nationale feestdag | Quatorze juillet (14 juli) |
Landcode | FRA |
Overzeese gebieden van Frankrijk | |
Portaal Frankrijk |
Frankrijk, officieel de Franse Republiek, is een land in West-Europa. Frankrijk ligt tussen Het Kanaal, de Atlantische Oceaan en de Golf van Biskaje (in het westen), België en Luxemburg (in het noorden), Duitsland, Zwitserland en Italië (in het oosten) en Spanje, Andorra, de Middellandse Zee en Monaco in het zuiden. Ook het eiland Corsica in de Middellandse Zee, behoort tot Frankrijk. Frankrijk mag in 2016 het EK Voetbal organiseren.
Klimaat
warm
Landschap
mooier dan afganistan. maar pas op achter elke heuvel schuilt een pedo.
Geschiedenis
Er wonen al heel lang mensen in Frankrijk. Bij opgravingen zijn voorwerpen van mensen gevonden die al meer dan 400.000 jaar oud zijn. Ongeveer 1200 voor Chr. kwam een Keltisch volk, de Galliërs naar Frankrijk en rond 600 voor Chr. kwamen er Grieken naar Marseille om daar handel te drijven.
In 121 v. Chr. kwamen de Romeinen naar Gallië. Zo’n zeventig jaar later was heel Gallië veroverd en was de Romeinse keizer Julius Caesar de baas.
Toen het Romeinse Rijk in verval raakte, was het de beurt aan de Franken. De koning van de Salische Franken – Clovis – versloeg de Romeinen definitief in 486. Daarop erkenden alle Frankische stammen hem als koning. Deze vorst veroverde bijna heel Gallië en een deel van Zuid-Duitsland.
Na de dood van Clovis was er een tijdlang ruzie over zijn opvolging. In de achtste eeuw werd Frankrijk weer één groot land onder Karel de Grote. Karel de Grote regeerde niet alleen over Frankrijk, maar over bijna heel West-Europa.
Na Karel de Grote vielen de Noormannen Frankrijk binnen en plunderden het aan alle kanten. In 911 kregen zij Normandië als hertogdom en hielden zij op met hun aanvallen.
In 1337 wilde Engeland Frankrijk veroveren. Deze oorlog noemt men de Honderdjarige Oorlog. Eigenlijk duurde de oorlog nog langer, van 1337 tot 1453. Er was niet de hele tijd oorlog. Er waren ook perioden van vrede in die tijd. Het einde van de oorlog kwam doordat Jeanne d'Arc, een boerenmeisje uit Domrémy dacht dat ze "stemmen" hoorde van heiligen. Deze heiligen vertelden haar dat ze Frankrijk van de Engelsen moest bevrijden. Ze begon een legertje en bevrijdde daarmee Orléans (1429). Na een aantal andere veldslagen van Jeanne d'Arc werd Engeland steeds zwakker, totdat ze alleen nog maar Calais overhadden. Jeanne d’Arc was intussen wel al door de Engelsen opgepakt. Ze brachten haar op de brandstapel ter dood.
In de 18e eeuw kregen de Franse koningen steeds meer macht. Louis XIV (de "Zonnekoning") spande hiermee de kroon. Hij liet het grootste paleis bouwen (Versailles) en voor zijn hofhouding had hij vierduizend mensen nodig. Er waren alleen al 4 mensen nodig om hem een glas water te geven. In die tijd verloor Frankrijk een aantal oorlogen en had het volk niets meer te eten. De arme bevolking werd zeer ontevreden over de rijkdom van de adel, terwijl zij niets te eten hadden.
Op 14 juli 1789 bestormde een grote mensenmassa de Bastille, een gevangenis in Parijs die het symbool was van de absolute monarchie. Dat vormde het begin van de Franse Revolutie: feodale rechten en standsverschil werden afgeschaft en de rechten van de burger werden vastgelegd.
Frankrijk werd in 1792 officieel een republiek. De veertiende juli ("Quatorze Juillet") is de Franse Nationale Feestdag.
De Eerste Republiek duurde echter niet lang. Napoleon Bonaparte heeft rond 1800 geleefd en dat is nu ongeveer 200 jaar geleden. Het was in die tijd onrustig in Frankrijk, de koning werd verjaagd en onthoofd. Er waren opstanden en rellen in Frankrijk. De ene groep Fransen vocht tegen de andere Fransen. Deze tijd wordt de tijd van de Franse revolutie genoemd. Tijdens de Franse Revolutie vielen ook nog Engelsen binnen. De stad Toulon werd veroverd. Napoleon werd officier in het leger maakte plannen om de stad te bevrijden. Dat lukte uiteindelijk. Napoleon wordt op slag beroemd in heel Frankrijk.
Napoleon wordt bevorderd tot generaal in het Franse leger. Met zijn troepen ging hij naar Italië waar hij grote stukken land stukken veroverde. Ook stukken van Oostenrijk kwamen in handen va Frankrijk
Een paar jaar later toen de Franse bevolking erg ontevreden was over hun regering, pakte Napoleon zijn kans en trok naar Parijs waar hij de macht in Frankrijk greep. Het Franse leger stond aan zijn kant. Hij werd de "alleen"heerser van het hele land. In Frankrijk heerste nu orde en rust. Napoleon maakte nieuwe wetten en regels. Ook liet hij zichzelf en zijn vrouw tot keizer en keizerin kronen van Frankrijk
Napoleon wilde echter meer. Hij trok op naar Rusland maar behaalde daar een bittere nederlaag. Hij moest terugtrekken. Later kreeg hij een bericht dat een leger van Engelsen, Russen en Pruisen naar Waterloo optrekt. Hij trok er met een twee keer zo groot leger heen, maar de Pruisen beslechten de strijd voor hem. Hij verloor en werd verbannen naar Sint Helena, waar hij uiteindelijk sterft.
In het begin van de Tweede Wereldoorlog bezetten de Duitsers grote delen van Frankrijk. De rest van Frankrijk kwam onder het zogenoemde Vichy-bewind, dat met de nazi’s samenwerkte. In 1942 werd ook dat deel van Frankrijk door Duitsland bezet. Generaal Charles de Gaulle organiseerde een verzetsbeweging onder de naam "Vrije Fransen". Samen met de geallieerden bevrijdden die Frankrijk in 1944.
Mode en parfum
Parijs is het centrum van de mode wereld daarom daar ook zo veel winkels. Al in de Middeleeuwen wordt er in Frankrijk parfum gemaakt. Vroeger gebruikten ze geurige bloemen zo als lavendel. Later deden ze ook dierlijke producten. Zoals muskus en bevervet. Deze producten maken de geuren sterker, maar zijn ook kostbaar. In de twintigerjaren begonnen Parijse modeontwerpers hun namen te geven aan parfums. Het begrip haute couture, wordt in veel talen gebruikt. Het betekent dure kleding die door modeontwerpers ontworpen is. Weinig vrouwen kunnen deze kleren kopen, zo duur is het. En daarom verdienden modehuizen niet genoeg geld. Daarom brengen de modehuizen kleren iets goedkoper aan de vrouw. Om geld te verdienen maken ze nu ook hun eigen parfums, handtassen en sieraden. Ook ontwerpen ze nu ook kleding voor mannen.
Eten en drinken
In Frankrijk eten ze in plaats van het brood dat wij hebben vooral stokbrood en croissants. Frankrijk staat ook bekend om zijn wijn en kaas. Ook de pasta is daar bekend, alhoewel dat eerder een Italiaans product is.
Elke regio in Frankrijk maakt haar eigen soort kaas, worst en wijn. Een lekkere snack is de plaatselijke kaas met een baguette (stokbrood).
In Frankrijk drinken bijna alle mensen wijn en zelfs kinderen. Wanneer ze het niet lusten, drinken ze vooral aanmaaklimonade. Daar maken mensen zelf ook wijn. Wijn is in Frankrijk heel beroemd. Wijnboeren hebben vaak personeel, die wijn maken. Wijn proeven doen ze ook in Frankrijk. Iedereen in Frankrijk heeft wel wijn in in huis. De witte wijn wordt vaak gekoeld gedronken. Je hebt zoete witte wijn en droge witte wijn. De rode wijn wordt in de meeste gevallen buiten de koelkast op kamertemperatuur bewaard. De rosé daarentegen wordt ook gekoeld gedronken.
In de Franse regio Bretagne kan je ook oesters proeven.
Er zijn wel meer dan 400 soorten kaas. Er zijn ongeveer 500 wijnsoorten in Frankrijk.
Franse voetbalclubs
Frankrijk kent veel bekende voetbalclubs: FC Lyon, Paris Saint Germain, Olympique Marseille, Bordeaux en andere clubs. Het Franse team is twee keer Europees kampioen geweest: in 1980 en in 2000. De kleur van het Franse team is (donker)blauw. Frankrijk heeft veel beroemde voetbalspelers.
Recreatie
Frankrijk heeft veel dode vulkanen (vulkanen die nooit meer zullen uitbarsten). Eén is heel bijzonder, want die heeft een dichtgegroeide krater. Een krater is de opening van een vulkaan. In Frankrijk is ook een vulkanenpark genaamd: Vulkania. Daar kun je naar een vulkaan die nu dood is en die vroeger heeft geleefd, en daar kun je naar binnen. Je kunt daar naar een simulatie over windkracht, een simulatie is een soort 3d. In Frankrijk zijn er nep-geisers, geisers zijn gaten die heet water spuiten. In Frankrijk zijn ook de Alpen te vinden. In de zomer en in de winter ligt er dan sneeuw. In die Alpen ligt ook de Mont Blanc. Mont Blanc betekent letterlijk in het Nederlands Witte Berg.
De grote steden
In Frankrijk zijn veel grote steden bijvoorbeeld Parijs, Lyon, Marseille. In al die steden zijn wel voetbalclubs. Er staan altijd files in de grote steden. In Parijs staan hele grote gebouwen.
Andere grote steden zijn Toulouse, Nice, Nantes, Straatsburg, Montpellier, Bordeaux, [[Lille], Rennes en Le Havre.
De hoofdstad van Frankrijk is Parijs, verreweg de grootste stad van het land.
In Parijs staat de Eiffeltoren, die 320 meter groot is. De Eiffeltoren is gebouwd door Gustave Eiffel. Gustave Eiffel is ook de ontwerper van het Vrijheidsbeeld in New York. In Frankrijk ligt een hele hoge brug, genaamd het Viaduct van Millau. De Eiffeltoren past daar onder. Van de Eiffeltoren is het een korte wandeling naar de rivier de Seine. Als je in Parijs een rondvaart gaat doen zie je veel bruggen. Er komen daar veel toeristen. Bijvoorbeeld naar het pretpark Disneyland Parijs.
Bezienswaardigheden
Eiffeltoren
De Eiffeltoren is het meest opmerkelijke monument van Parijs en een van de meest bezochte bezienswaardigheden van Frankrijk. De Eiffeltoren is het teken van Parijs. De toren is bedacht door de ingenieur-architect Gustave Eiffel. De toren ontvangt elke dag jaarlijks meer dan 6 miljoen bezoekers. Op 28 november 2002 verwelkomde de Eiffeltoren zijn 200 miljoenste gast.
Op het eerste platform bevindt zich een tentoonstelling over de Eiffeltoren met foto's, schilderijen en informatie. Met de lift is het mogelijk naar de top van de Eiffeltoren te gaan, met de trap alleen tot het tweede platform. Informatiepanelen geven aan welke gebouwen te zien zijn vanaf de Eiffeltoren. Er is een uniek uitzicht over Parijs.
De Eiffeltoren is 317 meter hoog, zonder de televisieantennes mee te rekenen. Met televisieantennes is de toren 324 meter hoog. De toren heeft vier poten; op verschillende niveaus bevinden zich platforms. De toren weegt 7300 ton. Na zijn bouw was de Eiffeltoren 's werelds hoogste toren en het is nog steeds de hoogste van Europa. en je kunt ook op de eiffeltoren klimmen of met de lift omhoog.en er is midden in de eiffeltoren een restaurant.
Pont Du Gard
Deze brug heet Pont Du Gard, het is een aquaduct. Een aquaduct werd door de Romeinen gebouwd om water naar de stad te vervoeren. De Pont Du Gard is al meer dan 2000 jaar oud.
Klederdracht
Frankrijk had vroeger aparte kleding. De rijke heren droegen: witte truien van zijde of wol, witte broeken van zijde en leren schoenen. De rijke vrouwen droegen: witte jurken van zijde, witte schorten van wol, een vestje voor de sier en leren schoenen. De arme mensen droegen het tegenovergestelde, juist niet zo sierlijke dingen zoals sieraden, hoeden, enz. Nu is Frankrijk heel modebewust. Zoals jullie waarschijnlijk al weten heeft Frankrijk de baret uitgevonden. Een groot deel van kleren en mode komt uit Frankrijk.
Godsdienst
In Frankrijk is er ook geloof en daarom gaan de meeste mensen ook op zaterdagochtend naar de kerk. Echte gelovigen gaan meestal ook in de middag naar de kerk. 75% van de bevolking is katholiek, dat zijn ongeveer 55.587.000 mensen. 3% is moslim, dat zijn ongeveer 2,5 miljoen. 2% is protestant, dat zijn ongeveer 1 miljoen mensen. Hoewel veel mensen hebben vertrouwen groeit vrij mensen ongelovige (atheïsten, agnostici, niet-gelovigen, etc.) die wordt geschat tussen de 15 en 24%, tussen 9 en 14 miljoen.
Aardrijkskunde
Frankrijk ligt in West-Europa. Het is dan ook het grootste land van West-Europa. De oppervlakte met het eiland Corsica meegerekend is zo'n 551.500 vierkante kilometer. De hoofdstad van Frankrijk is Parijs, een van de beroemdste steden met een rijke geschiedenis. Frankrijk heeft een erg lange kustlijn aan de Atlantische Oceaan, en kleine stukjes aan Het Kanaal en de Middellandse Zee. Landen die naast Frankrijk liggen zijn: België, Luxemburg, Duitsland, Zwitserland, Italië, Spanje en Engeland (gescheiden door Het Kanaal). Frankrijk heeft zo'n 60.876.136 inwoners. Er zijn verschillende plekken in Frankrijk die je kunt bezoeken:
De Mont Blanc
De Mont Blanc is de hoogste berg van de Alpen en is ongeveer 4.807 meter hoog. De stad Chamonix die aan de voet van de berg ligt is populair bij de bergbeklimmers en skiërs. De eerst olympische winterspelen werden in 1924 in Chamonix gehouden.
Loire
Door Frankrijk stroomt een rivier die de Loire wordt genoemd. De rivier is beroemd door de vele kastelen die aan de oever liggen. Een beroemd kasteel is het Kasteel van Chambord die in 1519 in opdracht van koning Frans werd gebouwd. Het omvat vele torentjes, schoorstenen en klokkentorens. Het kasteel heeft 15 trappen. Een van die trappen heeft een dubbele spiraal en dus kunnen 2 mensen naar boven en beneden zonder elkaar te zien!
De Franse Riviera
De zonnige zuidkust is beroemd om haar badplaatsen, zoals de Nice en Cannes. Deze trekken mensen over de hele wereld aan in vakantiemaanden. En vaak zeer rijke! Dit kustgebied wordt de Riviera genoemd. Riviera betekent "hemels blauwe kust".
Le Mont-Saint-Michel
Le Mont-Saint-Michel is een beroemd eiland voor de kust van Normandië dat bij vloed is omringt door water. Het eiland wordt jaarlijks door miljoenen mensen bezocht.
Corsica
Corsica is een eiland van Frankrijk dat in de Middellandse Zee ligt. Het is het grootste eiland van Frankrijk. Het is zo'n 8720 km groot en daarmee het grootste eiland van Frankrijk. Het eiland is een geliefde vakantieplaats. Er gaan jaarlijks miljoenen mensen heen op vakantie. Het eiland heeft 250.000 inwoners. Ajaccio en Bastia zijn de grootste steden van het eiland.
Fotogalerij
- Frankrijk sateliet.jpg
Satellietfoto
Volkslied
Externe links
Europese Unie | |||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
|
Landen, afhankelijke gebieden en niet-erkende staten in Europa | |||
---|---|---|---|
Albanië · Andorra · Armenië · Azerbeidzjan · België · Bosnië en Herzegovina · Bulgarije · Cyprus · Denemarken · Duitsland · Estland · Finland · Frankrijk · Georgië · Griekenland · Hongarije · IJsland · Ierland · Italië · Kazachstan · Kroatië · Letland · Liechtenstein · Litouwen · Luxemburg · Malta · Moldavië · Monaco · Montenegro · Nederland · Noord-Macedonië · Noorwegen · Oekraïne · Oostenrijk · Polen · Portugal · Roemenië · Rusland · San Marino · Servië · Slovenië · Slowakije · Spanje · Tsjechië · Turkije · Vaticaanstad · Verenigd Koninkrijk · Wit-Rusland · Zweden · Zwitserland Alle schuine landen liggen ook in een ander werelddeel. Afhankelijke gebieden: Ålandseilanden · Faeröer · Gibraltar · Guernsey · Jan Mayen · Jersey · Man · Spitsbergen |