Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Viaduct van Millau

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het viaduct van Millau heet in het Frans Viaduc de Millau. Het is een meervoudige tuiconstructie (dat betekent dat het aan meerdere palen hangt) over de rivier de Tarn. Die stroomt in de gemeentes Millau en Creissels.

Het viaduct van Millau is de hoogste brug ter wereld. Een van de pijlers is 343 meter hoog. Dat is iets hoger dan de Eiffeltoren en maar 38 meter lager dan het Empire State Building. De hoogte van het wegdek op de brug wordt door maar één andere brug overtroffen, de Royal Gorge Bridge. Die is 321 meter hoog en staat in Colorada in de Verenigde Staten.

Op de brug ligt de autosnelweg A75/E11. Die gaat van Clermont-Ferrand in het noorden naar Béziers en Montpellier in het zuiden. Voordat de brug er kwam, moest iedereen door Millau of een omweg nemen naar het oosten via Lyon. Op dit moment wordt er nog een route gebouwd, de A20.

Wanneer gebouwd?

Op 14 december 2001 zijn ze begonnen met de bouw van de Brug van Millau, de bouw heeft totaal 3 jaar en de brug is op 14 december 2004 geopend door toenmalig president Jacques Chirac.

Bijzonderheden

Het viaduct bestaat uit acht overspanningen, die worden ondersteund door zeven betonnen palen. Bij de middelste stukken van de brug zit 342 meter tussen de palen. Bij de uiterste overbrugging zit maar 204 meter tussen. De brug ligt op 270 meter boven de rivier de Tarn. De lengte van de brug is 2460 meter. Er zitten zeven enorme pilaren onder de brug dus gebouwd waarvan de hoogste 343 meter in de lucht. En is daarmee hoger dan de Eiffeltoren. Dit is de hoogste pilaar ter wereld. Het brugdek is 32 meter breed, en er zijn twee rijstroken en een vluchtstrook in beide richtingen.

  • Aantal kabels: 154
  • Dikte van het wegdek: 4,20 m
  • Totale gewicht staal: 19.000 ton
  • Totale gewicht brug: 290.000 ton

Bouw en architectuur

De Firma Eiffage, die ook de Eiffeltoren heeft gebouwd, is de bouwer van de brug en zal de brug na de bouw 75 jaar tegen een vaste prijs van anderen beheren. De Britse architect Norman Foster heeft de brug ontworpen.

De brug is ontworpen met nadruk op de natuur van de Gorges du Tarn. Het grote bouwwerk dat zo’n 120 jaar mee moet gaan, heeft daarom slanke en hoge pilaren en een dun, bescheiden wegdek gekregen. De pilaren splitsen zich ieder enkele tientallen meters boven de voetstukken en de delen verwijderen zich van elkaar tot het wegdek, waarna ze boven het wegdek weer bij elkaar komen. Dit levert een mooi geheel van schaduwen op. Dat de aanwezigheid van de brug wat minder nadrukkelijk maakt in de natuur.

Kostprijs

De brug kostte 394 miljoen euro. De bijhorende tol kostte twintig miljoen euro extra. Het bedrijf Eiffage financierde de constructie. In ruil mag het bedrijf 75 jaar lang, tot 2080, voor transport over de brug tol vragen. Blijkt de brug zeer winstgevend, dan kan deze overeenkomst al in 2044 afgelopen.

Toerisme

De aanleg van de brug heeft een grote invloed op het toerisme in de buurt, zowel van mensen die de brug komen bewonderen als de grotten van Roquefort-sur-Soulzon in de buurt. Tijdens de opening van de brug werd die door een half miljoen mensen bezocht. Nu zijn de panoramische zichten op de brug erg populair.

Informatiecentrum

Iets van buiten Millau onder de brug is een gratis informatiecentrum (dagelijks geopend). Hier kunnen mensen veel te weten komen over de totstandkoming van de viaduct.

Verkeersdrukte

De brug biedt een andere keuze aan een doortocht door de vallei van de Rhône via de A7, of de doortocht door de stad Millau zelf. Op die manier kan je tot een half uur winnen, en op drukke weekeinden zelfs enkele uren. Verder kan het nationaal en internationaal vervoer vlotter passeren. Ook al wordt er voor het rijden over de brug tol gevraagd, spaart het rijden over de brug andere tolgelden (ong. € 34,00) en brandstofverbruik uit.

Het te betalen tol is

  • € 5,40 voor auto’s (€ 7,00 in de zomer)
  • € 19,40 voor vrachtwagens
  • € 3,50 voor motoren.

Verkeer

De tol is gebaseerd op 30.000 voertuigen per dag, zonder vertraging. Uit een studie vooraf werd geschat op 10.000 voertuigen per dag vanaf de opening, en 20.000 vanaf 2010. Op 24 januari 2005 reden er meer dan 350.000 voertuigen over de brug, een stuk meer dan voorzien. Het eerste augustusweekend van 2005 was een zwarte dag, en het viaduct ontsnapte dan ook niet aan een file. De krant de Midi Libre beschreef het als ‘Millau vindt de betaalde file uit’. Dit probleem zou voor Pasen 2006 opgelost moeten zijn. De tolzone wordt met vier rijbanen uitgebreid. Eind augustus 2005 hadden al 3,2 miljoen voertuigen over de brug gereden, zo’n 25% meer dan verwacht. Dit bracht een bedrag van 18,5 miljoen euro aan tolgeld op. Eind juni 2006 ging het al om ongeveer 6,2 miljoen voertuigen.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Viaduct_van_Millau&oldid=568564"