Chamonix

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het gemeentehuis van Chamonix

Chamonix, ook wel Chamonix-Mont-Blanc, is een stadje in het oosten van Frankrijk in het departement Haute-Savoie. Het ligt aan de voet van de Mont Blanc. Chamonix heeft zo'n 8927 inwoners.

Voor het eerst wordt Chamonix in 1091 genoemd. In dat jaar geeft de graaf van Genève aan dat een monnikenklooster zich in de vallei, waar Chamonix nu ligt, mag vestigen. Zij vestigde zich op de rechteroever van de Arve, die door de stad heen loopt. Chamonix behoorde toen nog tot het hertogdom Savoie, wat later opging in het hertogdom Sardinië. Na de Franse Revolutie werd Chamonix onderdeel van Frankrijk, echter was Chamonix tussen 1815 en 1860 weer onderdeel van Sardinië. Op 4 april 1860 wordt Chamonix officieel Frans. Sinds 1921 heet de gemeente officieel Chamonix-Mont-Blanc en claimt sindsdien de top van de Mont Blanc op haar grondgebied te hebben.

Eigenlijk is de top van de Mont Blanc heel belangrijk voor Chamonix. Chamonix staat bekend als de Hoofdstad van het Alpinisme. Dit zijn allerlei wintersporten die in de Alpen worden beoefend. Denk hierbij aan schaatsen, skiën, bobsleeën, etc. Hierdoor is Chamonix een geliefde wintersportlocatie en is zelfs de populairste toeristische stad van Frankrijk waarbij het niet om cultuur gaat. Chamonix werd in 1924 wereldberoemd. In het Franse stadje werden toen de eerste Olympische Winterspelen gehouden.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Chamonix&oldid=686720"