Klimsport

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf Alpinisme)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Klimsport of alpinisme
Climbing pictogram.svg
Aangesloten bij
Wereldbond
Europese bond
Olympisch comité
Nationale bond Koninklijke Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging
Aangesloten liga's
Website
https://nkbv.nl/
Portaal Portaalicoon Sport

Bergbeklimmen of Klimsport is een sport. Bij die sport beklimmen sporters een grote berg. Wanneer twee continentale platen met elkaar botsen, ontstaan er bergen zoals de Himalaya en de Alpen. Dit heeft te maken met de platentektoniek van de aardkorst. Als je geen spullen voor bergbeklimmen hebt is het gevaarlijk om een berg te beklimmen. Een andere naam voor bergbeklimmen is alpinisme. Dit is het zelfstandig betreden van een bergachtig terrein waar je rotsen, ijs of gletsjers opgaat. Je kunt op twee verschillende manieren de berg beklimmen. Bij het 'klassieke' alpinisme kies je de makkelijkste weg naar de top van de berg. De andere manier kies je voor het 'moderne' alpinisme. Hierbij gaat het erom dat je via een moeilijkere route de top van de berg bereikt. Hier gaat het voornamelijk om de uitdaging. Het kan zijn dat je dan de top van de route niet haalt, maar dat je onderweg voor andere uitdagingen kiest die belangrijker zijn dat het bereiken van de top van de berg. 

Klimuitrusting

Voordat je kunt gaan bergbeklimmen is een goede voorbereiding belangrijk. Wat heb je allemaal nodig als je gaat klimmen.

De klimschoenen zijn voor een bergbeklimmer erg belangrijk. De schoen geeft bescherming maar zorgt ook voor de grip/steun op de rotswand. Klimschoenen moeten strak om de voet zitten, maar niet afknellen.

Een ander belangrijk onderdeel op de paklijst is de helm. De helm beschermt het hoofd tegen stenen die van de rotswand kunnen vallen. Daarnaast beschermt de helm tijdens een val. Er zijn drie soorten helmen:

  1. Schaalhelm
  2. Schuimhelm
  3. Hybridehelm
Klimgordel
Magnesium uit de pofzak

De schaalhelm heeft een harde buitenkant en ligt iets los van de schedel. Tussen het hoofd en de helm zit lucht. Wanneer er druk op de helm komt zal de helm tijdelijk vervormen en dan weer terugveren. 

De schuimhelm is voorzien van een laagje piepschuim, wat direct aangesloten zit op het hoofd. 

De hybridehelm is een combinatie van de helmen die hierboven beschreven zijn. Het heeft een harde buitenkant, met aan de binnenkant een schuimlaag. 

Tijdens het klimmen draag je een klimgordel. Deze klimgordel bestaat uit twee onderdelen: Een heupriem en beenlussen. De functie van de klimgordel is dat je goed aan het klimtouw vast zit. De heupriem en de beenlussen zijn verstelbaar, zodat je deze goed passend kunt maken. De beenlussen trek je strak aan rond je bovenbenen, dat je er nog een vlakke hand tussen kunt steken. Aan de voorkant van de klimgordel zit een grote lus, waarmee je vastgemaakt kunt worden aan het touw. 

In de uitrusting hoort ook een soort van krijt, wat een soort poeder is. Dit wordt ook wel magnesium genoemd. Dit heeft als functie om de grip om je handen te verbeteren. Dit krijt kan je niet in je handen meenemen de rots op, want die heb je nodig om te klimmen. Daarom wordt dit in een zakje meegenomen, wat bevestigd wordt aan de achterkant van de klimgordel. Dit zakje wordt de pofzak genoemd.

Verder heb je dan nog een klimtouw nodig en een karabiners. De karabiner zit vast aan de lus van de klimgordel, waar het touw doorheen gaat zodat de klimmer vast zit.

Klimtechnieken

Een goede techniek zal ervoor zorgen dat je op een prettige manier kunt verplaatsen. Hieronder staan een een aantal belangrijke technische handelingen voor het klimmen.

  • De voorkant van de schoen op de greep zetten kan ervoor zorgen dat je voet kan draaien op de greep. Hierdoor ontstaat er ruimte om wat te bewegen.
  • Wanneer je door je benen zakt blijf je dicht bij de wand. Op deze manier kan je je armen volledig strekken tijdens het klimmen. Wanneer je dit doet, maak je zo lang mogelijk gebruik van de kracht in de armen.
  • Je heupen probeer je dicht tegen de wand te houden. Hierdoor zal je goed in balans blijven.
  • Voorkom dat je arm en voet aan één kant recht onder elkaar komen, dan raak je uit balans. 
  • Indien mogelijk gebruik maken van de snelheid van de vorige verplaatsing. (Dit wordt ook wel dynamische beweging genoemd). Door snelheid te gebruiken verbruik je minder energie. 
  • De toohook en heelhook. Dit is de techniek waarbij je tenen achter een greep of zijkant plaatst, of ditzelfde met je hak doet. Hierdoor creëer je stabiliteit.

Rots en ijs

Rotsklimmen en ijsklimmen zijn twee verschillende varianten van het alpinisme.

In het bergbeklimmen wordt er onderscheid gemaakt in niveaus. Deze moeilijkheid begint met 1, wat staat voor dat je af en toe de handen nodig hebt. Daarna volgt niveau 2, wat staat voor klauteren. Het echte klimmen begint vanaf niveau 3. Vanaf niveau 6 wordt er een letter aan toegevoegd. (a,b of c).

Voordat je de bergen in trekt kun je deelnemen aan een cursus alpinisme. Hier wordt je onder andere geleerd hoe je in verschillende terreinen dient voort te bewegen, diverse knopen aanleggen, touwcommando's en gebruik van touw en zekeren. Daarnaast leer je diverse klimtechnieken en abseilen. Ook met ijs wordt rekening gehouden tijdens deze cursus. Je krijgt diverse klimtechnieken te leren die je kunt toepassen in het ijs.

Het ijsklimmen is vooral een activiteit voor tijdens de wintersport. Op bevroren watervallen kun je bijvoorbeeld ijsklimmen. Als je gaat ijsklimmen heb je daarvoor speciale ijsbijlen en stijgijzers nodig, zodat je grip hebt op het gladde ijs. Dit is dus een andere uitrusting dan dat je nodig hebt voor rotsklimmen. De route die je volgt wordt aangegeven met een code. Deze code heeft een betekenis die aangeeft hoe moeilijk de route is. Hoe hoger het getal, hoe moeilijker de route is. De code begint met WI , wat staat voor Water Ice. Daarna staat hier een cijfer achter. Hoe steiler het wordt, hoe hoger de moeilijkheidsgraad. Het kan ook zijn dat er een lang steil gedeelte in de route zit waardoor de moeilijkheidsgraad toeneemt. De kwaliteit van het ijs kan ook een rol spelen in de toegekende moeilijkheidsgraad.

Bergbeklimmen in Europa

Europa kent een aantal berggebieden waar je kunt rotsklimmen. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Ardennen in België
  • Franse Alpen
  • Duitse Alpen
  • Peak District in Engeland
  • Tatragebergte in Slowakije
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Klimsport&oldid=851458"