Genève

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De skyline van Genève

Genève (Duits: Genf, Frans: Genève, Reto-Romaans: Genevra, Italiaans: Ginevra, Engels: Geneva), is een stad in Zwitserland. Het is de hoofdstad van het kanton Genève en ligt in het Franstalige gebied van het land, aan het Meer van Genève. Door de stad lopen tevens twee rivieren, de Rhône en de Arve.

Genève heeft ongeveer 191.000 inwoners. Maar liefst 43% hiervan komt uit het buitenland.

De stad is bekend doordat hier het hoofdkantoor zit van het internationale Rode Kruis. Ook is Genève net als New York City en Den Haag een belangrijke stad voor de Verenigde Naties (VN).

Genève heeft vijf tramlijnen, zes trolleybuslijnen en ook nog een aantal gewone buslijnen. De stad heeft ook een grote luchthaven, genaamd Geneva International Airport. Op dit vliegveld is het hoofdkantoor van de luchtvaartorganisatie IATA gevestigd.

Geschiedenis

Voor het stichten van Genève woonden er een Keltisch volk op de plek waar de stad nu ligt. Zij bouwden een nederzetting, wat uiteindelijk Genève zou worden. Uiteindelijk veroverden de Romeinen de stad en hielden zou de Helvetiërs tegen. In de 9e was Genève de hoofdstad van het land Bourgondië, waarvan de graven een tijd lang over de Nederlanden regeerden. Genève werd in 16e eeuw een belangrijke stad. Wat Rome voor de katholieken is, is Genève voor de protestanten. Genève was toentertijd een zelfstandige republiek. De protestant Johannes Calvijn kwam in de stad te wonen en samen met zijn volgers, de calvinisten, maakten ze van Genève een calvinistische stad. De kerkhervormer Maarten Luther kwam zelfs naar de stad om ideeën op te doen en naar Calvijn te luisteren.

Het hoofdkwartier van het Rode Kruis dat in Genève is opgericht

In 1781 kwamen echter de arbeiders en de burgerij aan de macht en werd Genève een stuk democratischer. Na een jaar greep de stad Bern en het land Savoye in. Zij grepen de macht en veel burgers ontvluchtten de stad. In 1798 werd Genève door Frankrijk veroverd, maar in 1815 werd Genève onafhankelijk en sloot zich bij Zwitserland aan. In 1898 bracht de keizerin van Oostenrijk-Hongarije, Sisi, een bezoek aan de stad en werd toen aangevallen door een man. Aanvankelijk voelde ze niets en ging met een boot het Meer van Genève op, waar ze uiteindelijk stierf. Wat bleek is dat de aanvaller haar met een vijl had gestoken en dat de scherpe punt haar hart had beschadigd, waarna ze langzaam doodbloedde. In 1951 brak tijdens een repetitie brand uit op het toneel van de plaatselijk opera, wat voor een hoop schade zorgde.

Door de jaren heen is Genève ook het toneel geweest van de beroemde Geneefse Converenties. Toen hebben veel landen met elkaar afgesproken welke regels er zijn tijdens het oorlogvoeren. Tevens heeft men 1863 het Rode Kruis opgericht in de stad, onder toeziend oog van Henri Dunant. Veel geld voor het oprichten was trouwens uit de stad zelf afkomstig.

Bezienswaardigheden

Genève kent een hoop bezienswaardigheden. De bekendste is waarschijnlijk wel de fontein van Genève. Deze fontein werd oorspronkelijk in 1886, als veiligheidsklep voor de wachtkrachtcentrale. Tegenwoordig staat de fontein er vooral voor de sier en bereikt een hoogte van 140 meter. Naast de fontein ligt een pier, waar mensen water van de fontein over zich heen kunnen krijgen. De fontein is vanuit de hele stad te zien. Een andere bekende bezienswaardigheid is het Kathedraal van Genève. Na de reformatie werd het kathedraal de kerk van Johannes Calvijn. Oorspronkelijk was het kathedraal overigens katholiek, maar werd later protestants.

Partnersteden


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Genève&oldid=687940"