Genève (kanton)

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Genève
Flag of Canton of Geneva.svg Coat of Arms of Geneva.svg

Switzerland Locator Map GE.svg

Hoofdstad Genève
Oppervlakte 282 km²
Inwonersaantal 469.433 (in 2013)
Lid sinds 1815
Talen Frans
Afkorting GE
Portaal Portaalicoon Zwitserland

Genève (Duits: Genf, Frans: Genève, Italiaans: Ginevra, Reto-Romaans: Genevra) is een kanton in het westen van Zwitserland. De hoofdstad is de gelijknamige stad Genève. In het kanton ligt ook het Meer van Genève voor een klein deel. Het enige Zwitserse kanton waar Genève aan grenst is Vaud. In dit kanton ligt ook nog een exclave van Genève, namelijk het stadje Céligny. Voor de rest grenst het kanton voor het grootste gedeelte aan Frankrijk.

Genève is het centrum voor handel en banken. Ook bevinden zich er de hoofdkantoren van o.a. het Rode Kruis en de Wereldgezondheidsorganisatie. Genève is het bekendst vanwege de (vaak wat duurdere) horloges. Ook heeft het kanton een eigen luchthaven, namelijk Luchthaven Genève.

De meeste mensen in Genève spreken Frans, zo'n 76% van de bevolking. Daarnaast is er nog 4% Duitstalig en 4% Engelstalig. Andere grote steden, naast Genève, zijn Vernier, Lancy en Meyrin.

Galerij

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Genève_(kanton)&oldid=649324"