Appenzell Innerrhoden

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Appenzell Innerrhoden
Flag of Canton of Appenzell Innerrhoden.svg AppenzellRI-coat of arms.svg

Switzerland Locator Map AI.svg

Hoofdstad Appenzell
Oppervlakte 173 km²
Inwonersaantal 15.778 (in 2013)
Lid sinds 1513
Talen Duits
Afkorting AI
Portaal Portaalicoon Zwitserland

Appenzell Innerrhoden is een kanton in het oosten van Zwitserland. Appenzell Innerrhoden is een zogeheten halfkanton. Dit houdt in dat het in de Kantonsraad slechts de helft van de zetels heeft. Vroeger vormde het kanton namelijk samen met Appenzell Ausserrhoden het kanton Appenzell. Toen de twee kantons uit elkaar gingen, werden ook de zetels verdeeld. Hierdoor hebben beide kantons 1 zetel. De hoofdstad van het kanton is Appenzell.

Appenzell Innerrhoden grenst aan Appenzell Ausserrhoden en het kanton Sankt Gallen. Het kanton heeft twee exclaves in het Appenzell Ausserrhoden liggen die bij Appenzell Innerrhoden horen. Ditzelfde geldt voor 2 kloosters. Het hoogste punt van het kanton is de Säntis. Naast de hoofdstad Appenzell zijn Rüte, Schwende en Oberegg andere grote steden.

Het bekendste product uit het kanton is Appenzeller, een bekende Zwitserse kaas. Veeteelt is de belangrijkste bron van inkomen. Met bijna 93% is Duits de meest gesproken taal in het kanton. Het is dan ook de enige officiële taal binnen het kanton. Daarnaast worden Servo-Kroatisch en Albanees er nog veel gesproken.

Galerij

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Appenzell_Innerrhoden&oldid=679254"