Basel-Landschaft

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Basel-Landschaft
Flag of Canton of Basel Land.svg BaleCampagne-coat of arms.svg

Switzerland Locator Map BL.svg

Hoofdstad Liestal
Oppervlakte 173 km²
Inwonersaantal 278.656 (in 2013)
Lid sinds 1501 (tot 1833 als Basel)
Talen Duits
Afkorting BL
Portaal Portaalicoon Zwitserland

Basel-Landschaft (Duits: Basel-Landschaft, Frans: Bâle-Campagne, Italiaans: Basilea Campagna, Reto-Romaans: Basilea-Champagna) is een kanton in het noorden van Zwitserland. De hoofdstad is Liestal. Basel-Landschaft was vroeger samen met Basel-Stadt één kanton onder de naam Basel, maar ze gingen in 1833 uit elkaar vanwege verschillen in de politiek.

Basel-Landschaft is hierdoor een zogeheten halfkanton. In de Kantonsraad heeft het kanton maar één stem, in plaats van twee, en ook de uitslagen van referenda tellen maar voor de helft mee. In Basel-Stadt is dit ook het geval. Na de splitsing van Basel zijn de stemmen ook eerlijk verdeeld. Basel-Landschaft grenst aan Basel-Stadt, Aargau, Solothurn en Jura. Daarnaast grenst het kanton aan zowel Frankrijk als Duitsland. Ook loopt de Rijn door het kanton heen en het kanton ligt in het Jura-gebergte.

Belangrijke steden in Basel-Landschaft zijn Reinach, Allschwil en Muttenz. Een bekend bedrijf uit Basel-Landschaft is Ricola. Meer dan 87% van de bevolking spreekt Duits, bijna 4% Italiaans en bijna 2% Frans. 18,5% van de bevolking heeft geen Zwitsers paspoort.

Galerij

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Basel-Landschaft&oldid=648516"