Neuchâtel (kanton)

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Neuchâtel
Flag of Canton of Neuchâtel.svg Neuchatel-coat of arms.svg

Switzerland Locator Map NE.svg

Hoofdstad Neuchâtel
Oppervlakte 803 km²
Inwonersaantal 176.241 (in 2013)
Lid sinds 1815
Talen Frans
Afkorting NE
Portaal Portaalicoon Zwitserland

Neuchâtel (Duits: Neuenburg, Frans: Neuchâtel, Italiaans: Neuchâtel, Reto-Romaans: Neuschatel) is een kanton in Zwitserland. De hoofdstad van het kanton is de gelijknamige stad Neuchâtel. Het kanton grenst aan de kantons Vaud, Bern, Fribourg en Jura. Het kanton ligt in het Jura-gebergte en ook het meer van Neuchâtel ligt in het kanton.

In Neuchâtel spreken de meeste mensen Frans, zo'n 85% van de bevolking. 4% spreekt Duits en 3% spreekt Italiaans. Circa 23% van de bevolking heeft geen Zwitsers paspoort. Neuchâtel is bekend vanwege de wijn die er gemaakt wordt. Daarnaast wordt er veel zuivel gemaakt en paarden gehouden. Van oorsprong worden er veel horloges in Neuchâtel gemaakt en tegenwoordig ook microchips. Naast Neuchâtel zijn Le Chaux-de Fonds en Le Locle nog grote plaatsen.

Vroeger was Neuchâtel een vorstendom, vorstendom Neuchâtel. De koning van Pruisen was ook de vorst van Neuchâtel. Het trad ook als vorstendom toe tot Zwitserland. Sinds 1848 is Neuchâtel een republiek, al probeerde Pruisische koning het vorstendom tot 1857 terug te krijgen.

Galerij

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Neuchâtel_(kanton)&oldid=650498"