Obwalden

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Obwalden
Flag of Canton of Obwalden.svg Obwald-coat of arms.svg

Switzerland Locator Map OW.svg

Hoofdstad Sarnen
Oppervlakte 491 km²
Inwonersaantal 36.507 (in 2013)
Lid sinds 1291 (tot 1798 als Unterwalden)
Talen Duits
Afkorting OW
Portaal Portaalicoon Zwitserland

Obwalden (Duits: Obwalden, Frans: Obwald, Italiaans: Obvaldo, Reto-Romaans: Sursilvania) is een kanton in Zwitserland. Het ligt in het midden van Zwitserland in de Alpen. Obwalden vormde vroeger met Nidwalden het kanton Unterwalden, maar in 1798 gingen ze uit elkaar. Hiervoor waren de staatjes eigenlijk al twee aparte kantons, maar ze waren met elkaar verbonden. Unterwalden heeft samen met Schwyz en Uri Zwitserland in 1291 opgericht.

Obwalden is een zogeheten halfkanton. Dit betekent dat het maar één stem heeft in de Kantonsraad, in plaats van twee. Nidwalden heeft er ook maar één. Vroeger had Unterwalden er twee, maar door de splitsing werden de stemmen eerlijk verspreid. Ook bij referenda telt de uitslag maar voor de helft mee. Voor de rest heeft Obwalden dezelfde rechten als andere kantons.

Obwalden bestaat eigenlijk uit twee delen. Naast het grote deel heeft Obwalden ook nog een exclave, de gemeente Engelberg. Deze sloot zich in 1815 bij Obwalden aan. Obwalden grenst aan Nidwalden, Bern, Luzern en Uri. Het hoogste punt is de Titlis. De belangrijkste bron van inkomsten is toerisme.

De meeste mensen in Obwalden spreken Duits. Albanees en Servo-Kroatisch zijn andere veel gesproken talen. Naast de hoofdstad Sarnen zijn er nog andere grote plaatsen, zoals Kerns en Alpnach.

Galerij

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Obwalden&oldid=650575"