Solothurn (kanton)

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Solothurn
Flag of Canton of Solothurn.svg Solothurn-coat of arms.svg

Switzerland Locator Map SO.svg

Hoofdstad Solothurn
Oppervlakte 791 km²
Inwonersaantal 261.437 (in 2013)
Lid sinds 1481
Talen Duits
Afkorting SO
Portaal Portaalicoon Zwitserland

Solothurn (Duits: Solothurn, Frans: Soleure, Italiaans: Soletta, Reto-Romaans: Soloturn) is een kanton. De hoofdstad van Solothurn is de gelijknamige stad Solothurn. Solothurn ligt op de Zwitserse Hoogvlakte. Solothurn grenst aan de kantons Basel-Landschaft, Bern, Aargau en Jura. Via de exclaves Kleinlützel en Mariastein en grenst het kanton ook Frankrijk. Daarnaast heeft Solothurn ook een exclave in het kanton Bern liggen, namelijk Selzach.

Solothurn is bekend vanwege de vele transportbedrijven. Vanuit Solothurn zijn namelijk een hoop Zwitserse snelwegen te bereiken. Daarnaast wordt er nog een hoop papier en machines in Solothurn gemaakt. 88% van de bevolking van Solothurn spreekt Duits, 3% Italiaans en 2% Albanees. 18% van de bevolking heeft geen Zwitsers paspoort. Naast Solothurn zijn andere grote plaatsen Olten en Grenchen.

Galerij

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Solothurn_(kanton)&oldid=651209"