Thurgau

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Thurgau
Flag of Canton of Thurgau.svg Thurgovie-coat of arms.svg

Switzerland Locator Map TG.svg

Hoofdstad Frauenfeld
Oppervlakte 991 km²
Inwonersaantal 260.278
Lid sinds 1803
Talen Duits
Afkorting TG
Portaal Portaalicoon Zwitserland

Thurgau (Duits: Thurgau, Frans: Thurgovie, Italiaans: Turgovia, Reto-Romaans: Turgovia) is een kanton in Zwitserland. Thurgau ligt in het noorden en heeft als hoofdstad Frauenfeld.

Thurgau grenst aan de kantons Sankt Gallen, Schaffhausen en Zürich. Ook grenst het kanton aan Duitsland. Het Bodenmeer ligt ook tegen Thurgau aan. Thurgau dankt zijn naam aan de rivier de Thur, die door het kanton heen stroomt en in de Rijn uitmondt.

Voor Thurgau is de landbouw een belangrijke bron van inkomen. Het kanton produceert veel landbouwproducten als groente en fruit. Er wordt veel cider gemaakt en in de vallei van de Thur ook veel wijn. Qua industrie is de textiel en het handwerk populair en rond de stad Frauenfeld zit veel dienstverlening.

In Thurgau spreekt men overwegend Duits, 88,5% van de bevolking heeft dit als moedertaal. Daarnaast spreekt bijna 3% Italiaans en iets meer dan 2% Albanees. Meer dan 19% heeft geen Zwitsers paspoort. Naast Frauenfeld zijn en nog meer steden, zoals Kreuzlingen, Arbon en Amriswil.

Qua toerisme zijn in Thurgau vooral de sportvakanties populair. In de streek kan veel gefietst, geskatet en gewandeld worden. Niets voor niets wordt Thurgau ook wel "vakantieland aan het Bodenmeer" genoemd.

Galerij

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Thurgau&oldid=651528"