Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Cider

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Cider uit Frankrijk

Cider is een mousserende (bubbellende) appelwijn die gefermenteerd (gegist) is van verschillende appelsoorten. Afhankelijk van de productiemethode wordt in verschilkende landen ook de Franse term Cidre of de Engelse term Cider gebruikt. Men definieert cider als gefermenteerd appelsap, vaak koolzuurhoudend door vergisting in gesloten vaten. Het woord komt oorspronkelijk uit het Midden-Engels sidre, evenals Anglo-Franse en Laat-Latijnse sicera, Griekse sikera en Hebreeuwse shēkhār.

Alcoholgehalte

De Franse en Belgische varianten zijn de vrij zure cider brut met ongeveer 5% alcohol en de zoete cider doux met slechts ongeveer 2,5% alcohol.

Het alcoholgehalte van Spaanse producten is vergelijkbaar met die van Franse. De benamingen zijn niet overal hetzelfde. Fabrikanten in Asturië gebruiken meestal de volgende classificaties: Amante: volle sidra, Blanda: laag alcoholgehalte, Cantarina: hoogste kwaliteit ("maakt je zingen"), Dulcina: zoet met een hoog gehalte aan restsuiker, Fecha of Machu: droog, vol met een hoog alcoholgehalte, Tierna: Gebotteld (in fkes gedaan) voordat de gisting is voltooid.

Britse ciders zijn veel sterker met een alcoholgehalte tot 12%, maar sommige bevatten minder koolzuur. De aanduidingen zijn droog, fruitig, zoet, sprankelend, combineerbaar en verder te sorteren met licht en medium.

De Zuid-Afrikaanse varianten zijn vrijwel zonder uitzondering droog en komen wat alcoholgehalte betreft overeen met de Franse brut. De aanduiding droog is klassiek, maar de varianten light, extreme en cold zijn er ook, wat wijst op speciale koeling tijdens het fabricageproces.

De Portugese cider is een van de zoetere varianten, vergelijkbaar met de doux en heeft ongeveer 5%. Zweedse cider is een zeer zoete cider. Het alcoholgehalte is 0,8%, 2,5%, 4,5% of 7,5%.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Cider&oldid=727487"