Bodenmeer

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een satellietfoto van het meer

Het Bodenmeer, Bodensee in het Duits, of het Meer van Konstanz is een meer op de grens tussen Zwitserland, Duitsland en Oostenrijk. Anders dan bij veel andere grensmeren, loopt er geen grens door het meer heen. De drie landen delen het meer in feiten. De naam Bodenmeer is afgeleid van het plaatsje Bodman-Ludwigshafen in Duitsland. De Rijn geeft water aan het meer en het meer is 536 km².

In feiten bestaat het Bodenmeer uit twee meren, de Obersee en de Untersee. Ze worden via een strookje water met elkaar verbonden. De Obersee is het grootste en hier liggen een aantal eilanden in. Het bekendste eiland is Mainau, ook wel het Bloemeneiland genoemd. Van april tot oktober bloeien hier verschillende bloemen. In het lente wordt begonnen met bloembollen en later nog rododendrons, in de zomer rozen en in de herfst dahlia's. Daarnaast zijn er verschillende gebouwen, waaronder een kasteel en verschillende serres. Een ander bekend eiland is Reichenau, vanwege het middeleeuws klooster wat op de Werelderfgoedlijst staat.

De grootste steden aan het meer zijn Konstanz, Friedrichshafen, Meersburg en Kressbronn. Al deze plaatsen liggen in Duitsland. Een bekende Oostenrijkse plaats aan het meer is Bregenz en Zwitserland heeft Arbon en Romanshorn.

Galerij

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Bodenmeer&oldid=686396"