Nidwalden

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Nidwalden
Flag of Canton of Nidwalden.svg Nidwald-coat of arms.svg

Switzerland Locator Map NW.svg

Hoofdstad Stans
Oppervlakte 276 km²
Inwonersaantal 41.888 (in 2013)
Lid sinds 1291 (tot 1798 als Unterwalden)
Talen Duits
Afkorting NW
Portaal Portaalicoon Zwitserland

Nidwalden (Duits: Nidwalden, Frans: Nidwald, Italiaans: Nidvaldo, Reto-Romaans: Sutsilvania) is een kanton in Zwitserland. Het ligt in het midden van Zwitserland in de Alpen. De hoofdstad van Nidwalden is Stans. Nidwalden vormde vroeger met Obwalden het kanton Unterwalden. Unterwalden heeft in 1291 samen met Schwyz en Uri Zwitserland opgericht. Hiervoor waren Nidwalden en Obwalden eigenlijk al aparte staatjes, maar ze waren verbonden als Unterwalden.

Nidwalden is een zogeheten halfkanton. Dit betekend dat het maar één stem heeft in de Kantonsraad, in plaats van twee. Ook Obwalden heeft maar één stem. Toen Unterwalden gesplitst werd, heeft men ook de stemmen verdeeld. Ook de uitslagen van de referenda tellen maar voor de helft mee, maar voor de rest heeft Nidwalden dezelfde rechten als andere kantons.

Nidwalden ligt aan het Vierwoudstreekmeer. Het grenst aan de kantons Obwalden, Luzern, Schwyz, Uri en Bern. Qua economie is Nidwalden afhankelijk van de handel en industrie in elektronica en machines. Veel bedrijven vestigen zich in Nidwalden vanwege de goede wegen en de lage belastingen.

In Nidwalden spreken de meeste mensen Duits. Daarnaast zijn Italiaans en Servo-Kroatisch er nog veel gesproken talen. Naast Stans, heeft Nidwalden nog meer grote steden, zoals Hergiswil, Buochs en Stansstad.

Galerij

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Nidwalden&oldid=650520"