Ticino (kanton)

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ticino
Flag of Canton of Ticino.svg Tessin-coat of arms.svg

Switzerland Locator Map TI.svg

Hoofdstad Bellinzona
Oppervlakte 2812 km²
Inwonersaantal 346.539 (in 2013)
Lid sinds 1803
Talen Italiaans
Afkorting TI
Portaal Portaalicoon Zwitserland

Ticino, of Tessino, (Duits: Tessin, Frans: Tessin, Italiaans: Ticino, Reto-Romaans: Tessin) is een kanton in het zuiden van Zwitserland. Ticino is vernoemd naar de rivier de Ticino en heeft als hoofdstad Bellinzona. Ticino is, samen met Graubünden, het enige kanton waar Italiaans een officiële taal is.

Ticino ligt ten zuiden van de Alpen. Het grenst aan de kantons Graubünden, Wallis en Uri. In Ticino ligt ook een Italiaanse enclave, namelijk Campione d'Italia. Dit gebiedje ligt in Zwitserland, maar hoort bij Italië. Het Meer van Lugano ligt ook deels in het kanton, het andere deel ligt in Italië. De hoogste berg is de Rheinwaldhorn met 3402 meter.

In Ticino spreken de meeste mensen Italiaans. 83% van de bevolking spreekt dit. Meer dan 8% spreekt Duits en 1,7% Servo-Kroatisch. Hoewel Bellinzona de hoofdstad van het kanton is, is Lugano de grootste stad van het kanton. Andere grote steden zijn Locarno, Mendrisio en Chiasso.

Galerij

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Ticino_(kanton)&oldid=651530"