Schwyz (kanton)

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Schwyz
Flag of Canton of Schwyz.svg Schwyz-coat of arms.svg

Switzerland Locator Map SZ.svg

Hoofdstad Schwyz
Oppervlakte 908 km²
Inwonersaantal 151.396 (in 2013)
Lid sinds 1291
Talen Duits
Afkorting SZ
Portaal Portaalicoon Zwitserland

Schwyz (Duits: Schwyz, Frans: Schwytz of Schwyz, Italiaans: Svitto, Reto-Romaans: Sviz) is een kanton in Zwitserland. De hoofdstad van Schwyz is de gelijknamige stad Schwyz. Schwyz is al sinds 1291 en heeft samen met de kantons Uri en Unterwalden Zwitserland opgericht. De naam Zwitserland is ook afgeleid van Schwyz, denk maar aan de Duitse naam door Zwitserland die Schweiz.

Schwyz grenst aan de kantons Uri, Glarus, Sankt Gallen, Zürich, Zug en Luzern. Schwyz ligt tussen de Zugersee, het Vierwoudenstreekmeer en het meer van Zürich. Het hoogste punt is de Ortstock. Naast Schwyz zijn de grootste steden Freienbach, Einsiedeln en Küssnacht am Rigi.

De meeste mensen in Schwyz werken in het kanton Zürich, echter wonen ze hier niet! Dit heeft te maken met belasting en grondprijzen, die in Schwyz veel lager zijn. De overige mensen in Schwyz leven van de landbouw. Vroeger werd er veel textiel gemaakt, maar tegenwoordig veel meubels. De hoofdtaal in Schwyz is Duits. Bijna 90% van de bevolking spreekt het. Daarnaast zijn Servo-Kroatisch en Albanees zijn nog veel gesproken talen. Zo'n 16% van de bevolking heeft geen Zwitsers paspoort.

Galerij

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Schwyz_(kanton)&oldid=651062"