Zürich (kanton)

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zürich
Flag of Canton of Zürich.svg Zurich-coat of arms.svg

Switzerland Locator Map ZH.svg

Hoofdstad Zürich
Oppervlakte 1729 km²
Inwonersaantal 1.425.538
Lid sinds 1351
Talen Duits
Afkorting ZH
Portaal Portaalicoon Zwitserland

Zürich (Duits: Zürich, Frans: Zurich, Italiaans: Zurigo, Reto-Romaans: Turitg) is een kanton in Zwitserland. Het ligt in het noorden van Zwitserland en heeft de gelijknamige stad Zürich als hoofdstad.

Zürich ligt in het Middenland. Het grenst aan de kantons Schaffhausen, Aargau, Zug, Schwyz, Thurgau en Sankt Gallen. Het grootste meer binnen het kanton is het meer van Zürich. Onder andere de Rijn en de Limmat stromen door het kanton heen. De hoogste berg in de Schnebelhorn met 1293 meter.

Zürich is dichtbevolkt en is één van de dichtstbevolkte gebieden ter wereld. Naast Zürich heeft het kanton ook andere steden. Voorbeelden hiervan zijn Winterthur, Uster, Dübendorf en Dietikon. Zürich heeft slechts één officiële taal, namelijk Duits. 83,4% van de bevolking heeft dit als moedertaal. 4% spreekt daarnaast nog Italiaans en 1,7% spreekt Servo-Kroatisch. Bijna 11% spreekt een andere taal. Overigens heeft bijna een kwart van de bevolking geen Zwitsers paspoort.

Zürich is qua economie de belangrijkste regio van Zwitserland. In Zürich worden veel machines en papier gemaakt. Daarnaast zitten een hoop banken en verzekeringsmaatschappijen in Zürich gevestigd. Zürich is dan ook één van de duurste regio's ter wereld om in te wonen.

Galerij

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Zürich_(kanton)&oldid=652049"