Wallis (kanton)

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Wallis
Flag of Canton of Valais.svg Valais-coat of arms.svg

Switzerland Locator Map VS.svg

Hoofdstad Sion
Oppervlakte 5225 km²
Inwonersaantal 327.011 (in 2013)
Lid sinds 1815
Talen Duits, Frans
Afkorting VS
Portaal Portaalicoon Zwitserland

Wallis (Duits: Wallis, Frans: Valais, Italiaans: Vallese, Reto-Romaans: Vallais) is een kanton in Zwitserland. Het ligt in het zuiden en de hoofdstad is Sion. Wallis ligt grotendeels in het dal van de Rhône. In Wallis ligt ook een deel van het meer van Genève. Daarnaast liggen de Alpen in het zuiden van Wallis. Hier liggen allerlei bekende bergen zoals de Jungfrau en ook Monte Rosa, de grootste berg van Zwitserland.

Wallis grenst in het noorden en oosten aan de kantons Vaud, Bern, Uri en Ticino. In het zuiden en oosten grenst het kanton aan Frankrijk en Italië. Wallis is een tweetalig kanton. Met bijna 63% is Frans de meest gesproken taal. Circa 28% spreekt Duits en 2,3% Italiaans. Daarnaast heeft bijna 17% van de bevolking geen Zwitsers paspoort.

De hoofdstad is Sion. Daarnaast zijn Leuk, Sierre, Fiesch en Visp nog bekende plaatsen. Uit Wallis worden veel vruchten, kaas en wijn geëxporteerd. Bekende gerechten die in Wallis zijn ontstaan zijn kaasfondue en Raclette.

Galerij

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Wallis_(kanton)&oldid=651838"