Raclette

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Raclette

Raclette is een nationaal gerecht in Zwitserland. De woord raclette komt van het Franse râcler, wat schrapen of schaven betekend.

Raclette is een gerecht waarbij een ronde kaas, die ook raclette wordt genoemd, door midden wordt gesneden. De kaas wordt aan de opengesneden kant verwarmd tot dat de kaas gaat smelten. Voor het verwarmen wordt vuur, een oven of een speciaal raclette-apparaat gebruikt. Vervolgens wordt de zachte kaas er van afgeschraapt met een mes. De kaas wordt met ongeschilde aardappels, augurken en zilveruien gegeten. Soms worden ook champignons, andere groenten, ham, spekjes en/of salami gebruikt. Vaak wordt er witte wijn bij gedronken.

Raclette kan ook bereid worden met een gourmetstel, maar dan worden er schijfjes kaas gebruikt. Raclette staat bekend als erg voedzaam, al sinds de middeleeuwen. Oorspronkelijk mocht alleen de kaas die in het Zwitserse kanton Wallis geproduceerd werd Raclette genoemd worden. Sinds 2007 mag ieder Zwitsers kanton de kaas maken en het dan de naam "raclette" geven.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Raclette&oldid=608734"