Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Jungfrau

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Jungfrau

De Jungfrau is een berg in Zwitserland. De Jungfrau ligt in de Berner Alpen en is 4158 meter hoog. Het ligt op de grens van de kantons Bern en Wallis. De Jungfrau maakt deel uit van een rijtje van drie bergen, samen met de Eiger en de Mönch. Tussen de Mönch en de Jungfrau vindt men de Jungfraujoch, waar een trein doorheen rijdt.

De top van de Jungfrau werd voor het eerst bereikt in 1811 door Johann Rudolf, Hieronymus Meyer, Joseph Bortis en Alois Volken. Vanaf 1912 was het mogelijk om een gedeelte van de berg ook per trein te beklimmen. Hiervoor werd station Jungfraujoch, wat het hoogste treinstation is van Europa, gebouwd. Iets lager werd station Eigerwand gebouwd, dat een goed uitzicht heeft over de bergen. Er waren ooit plannen om het spoor helemaal naar boven door te trekken, tot net onder de top. Dit is echter nooit gebeurd.

In 2001 werd de Jungfrau samen met andere bergen aangewezen als werelderfgoed. Het staat op de werelderfgoedlijst als Jungfrau-Aletsch. Dichtbij de Jungfrau ligt ook de grootste gletsjer van het land; de Aletschgletscher.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Jungfrau&oldid=688891"