Luzern (kanton)

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Luzern
Flag of Canton of Lucerne.svg Lucerne-coat of arms.svg

Switzerland Locator Map LU.svg

Hoofdstad Luzern
Oppervlakte 1494 km²
Inwonersaantal 390.349 (in 2013)
Lid sinds 1332
Talen Duits
Afkorting LU
Portaal Portaalicoon Zwitserland

Luzern (Duits: Luzern, Frans: Lucerne, Italiaans: Lucerna, Reto-Romaans: Lucerna) is een kanton in het midden van Zwitserland. Het ligt aan de voet van de Alpen. De hoofdstad van Luzern is Luzern.

Luzern grenst aan de kantons Schwyz, Obwalden, Nidwalden, Aargua, Bern en Zug. Het hoogste punt van Luzern is de Brienzer Rothorn met 2349 meter. Bekende meren zijn de Vierwaldstättersee en de Zugersee. De Reuss in een belangrijke rivier die door het kanton stroomt. Naast Luzern zijn Kriens en Emmen belangrijke steden.

Luzern is vooral belangrijk voor de Zwitserse landbouw, maar ook het toerisme een belangrijke bron van inkomsten. Door Luzern loopt ook de Gotthardtunnel, die een belangrijke verbinding vormt tussen Duitsland en Italië.

De belangrijkste taal in Luzern is Duits. Bijna 89% van de bevolking spreekt dit. Italiaans en Servo-Kroatisch zijn kleinere talen.

Galerij

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Luzern_(kanton)&oldid=650194"