Vaud (kanton)

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vaud
Flag of Canton of Vaud.svg Vaud-coat of arms.svg

Switzerland Locator Map VD.svg

Hoofdstad Lausanne
Oppervlakte 3213 km²
Inwonersaantal 743.317 (in 2013)
Lid sinds 1803
Talen Frans
Afkorting VD
Portaal Portaalicoon Zwitserland

Vaud (Duits: Waadt, Frans: Vaud, Italiaans: Vaud, Reto-Romaans: Vad) is een kanton in Zwitserland. De hoofdstad van Vaud is Lausanne. Vaud grenst in aan de kantons Neuchâtel, Fribourg, Bern, Wallis en Genève. Voor de rest grenst het kanton nog aan Frankrijk.

In het kanton liggen zowel het meer van Genève als het meer van Neuchâtel. In het noorden van het kanton ligt het Jura-gebergte en in het zuiden de Alpen. In het kanton liggen ook nog enclaves van de kantons Genève en Fribourg. Qua economie is Lausanne echt het centrum van het kanton. Hier ligt de meeste industrie en de hotelschool van Lausanne behoort tot 's werelds beste. Daarnaast wordt er in Vaud veel wijn, zout, tabak en suiker geproduceerd.

Bijna 82% van de bewoners van Vaud spreekt Frans. Bijna 5% heeft Duits als moedertaal en bijna 3% heeft Italiaans als moedertaal. Daarnaast heeft 27,4% van de bewoners geen Zwitsers paspoort. Naast Lausanne zijn andere grote steden Yverdon-les-Bains, Montreux en Renens.

Galerij

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Vaud_(kanton)&oldid=651669"