Uri (kanton)

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Uri
Flag of Canton of Uri.svg Uri-coat of arms.svg

Karte Lage Kanton Uri 2011.png

Hoofdstad Altdorf
Oppervlakte 1077 km²
Inwonersaantal 35.865 (in 2013)
Lid sinds 1291
Talen Duits
Afkorting UR
Portaal Portaalicoon Zwitserland

Uri is één van de eerste kantons die zich bij Zwitserland aansloot. Sterker nog, Uri heeft samen met de kantons Schwyz en Unterwalden Zwitserland opgericht in 1291. Uri ligt in het midden van Zwitserland en heeft Altdorf als hoofdstad.

Uri grenst aan de kantons Graubünden, Ticino, Wallis, Bern, Obwalden, Nidwalden, Schwyz en Glarus. Uri zelf ligt volledig in de Alpen en is een echt bergkanton. Erg belangrijk voor de economie is Uri niet. Toerisme is een belangrijk van middel van bestaan. Ook loopt de Gotthardtunnel door Uri heen en is er veel landbouw. Qua toerisme is Uri vooral bekend vanwege het meer van Luzern en de bergen. O.a. bergbeklimmen en skiën zijn bekende sporten.

In Uri spreken de meeste mensen Duits, meer dan 93%. Verder zijn Italiaans en Servo-Kroatisch nog benoemingswaardig. Overigens 8,2% van de bewoners van Uri geen Zwitsers paspoort.

Galerij

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Uri_(kanton)&oldid=651649"