Bern (kanton)

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bern
Flag of Canton of Bern.svg Berne-coat of arms.svg

Switzerland Locator Map BE.svg

Hoofdstad Bern
Oppervlakte 5959 km²
Inwonersaantal 1.001.281
Lid sinds 1353
Talen Duits, Frans
Afkorting BE
Portaal Portaalicoon Zwitserland

Bern (Duits: Bern, Frans: Berne, Italiaans: Berna, Reto-Romaans: Berna) is één van de 26 kantons van Zwitserland. De hoofdstad van het Kanton Bern is de gelijknamige stad Bern, die ook de bondsstad (niet hoofdstad!) is van heel Zwitserland. Het kanton ligt redelijk in het midden van Zwitserland, maar dan iets meer naar het westen toe.

Bern grenst aan tien andere Zwitserse kantons. Dit zijn Jura, Solothurn, Aargua, Luzern, Obwalden, Nidwalden, Uri, Wallis, Vaud, Fribourg en Neuchâtel. Het kanton grenst dus aan geen enkel buurland van Zwitserland.

In het kanton is er duidelijk een scheiding in landschap tussen noord en zuid. Waar het noorden vrij vlak is, is het zuiden meer bergachtig. Dit berachtige deel staat bekend als de Berner Alpen. Het hoogste punt is de Finsteraarhorn met 4274 meter. Andere bergketens zijn het Jura en het Middenland. De grootste meren zijn het meer van Biel, het meer van Brienz en het meer van Thun.

Bern is grotendeels Duitstalig. Bijna 84% spreekt Duits. Alleen het noordwesten wordt veel Frans gesproken (7,8%). Daarnaast spreekt er nog 2,8% Italiaans en 5,6% spreekt een andere taal. Dusver zijn Duits en Frans de enige officiële talen binnen het kanton. Bern heeft veel veel immigranten; 12,5 % heeft immers geen Zwitsers paspoort. Qua religie is Bern grotendeels gereformeerd.

Bern is de grootste stad van het kanton. Andere grote steden zijn Biel, Thun en Köniz. Verder heb je er Schlosswil. De bekende wintersportplaatsen zijn o.a. Wengen en Adelboden. Voor de Wintersport wordt vaak naar het Berner Oberland gegaan. Door het kanton stromen de rivieren de Saane en de Aare.

Galerij

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Bern_(kanton)&oldid=768631"