Bondsstad

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het Bundeshaus, waar het Zwitserse parlement zit.

Officieel heeft Zwitserland geen hoofdstad, maar een bondsstad. De Bondsstad van Zwitserland is Bern. Er is niet veel verschil tussen de bondsstad en een hoofdstad. In beide gevallen is de regering er (meestal) gevestigd.

Bern wordt bondsstad benoemd aangezien Zwitserland officieel geen hoofdstad heeft. In 1848 is dat bepaald in de grondwet. Wel is besloten om de regering van het hele land in Bern te laten samenkomen, aangezien de stad centraal in het land ligt. Om Bern toch een soort van titel te geven in de naam bondsstad bedacht. Waar komt de naam dan vandaan? Zwitserland is een federatie (ook wel een bond genoemd). Om te laten zien dat in Bern de regering, de overheid en het parlement van de bond zit, is men zo bij de naam bondsstad gekomen.

Overigens was Zwitserland een tijd lang niet het enige land met een bondsstad. West-Duitsland had tussen 1949 en 1991 Bonn als bondsstad. Tegenwoordig is Duitsland weer één land en is Berlijn de hoofdstad van Duitsland. Berlijn wordt echter wel vaak bondsstad genoemd, al wordt vaak de naam bondshoofdstad gebruikt.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Bondsstad&oldid=497884"