Appenzell Ausserrhoden

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Appenzell Ausserrhoden
Flag of Canton of Appenzell Ausserrhoden.svg AppenzellRE-coat of arms.svg

Switzerland Locator Map AR.svg

Hoofdstad Herisau
Oppervlakte 243 km²
Inwonersaantal 53.691 (in 2013)
Lid sinds 1513
Talen Duits
Afkorting AR
Portaal Portaalicoon Zwitserland

Appenzell Ausserrhoden is een kanton in Zwitserland. Appenzell Ausserrhoden ligt in het noordoosten en heeft Herisau als hoofdstad. Het ligt tussen de kantons Appenzell Innerrhoden en Sankt Gallen.

Appenzell Ausserrhoden is een zogeheten halfkanton. De twee Appenzells waren namelijk vroeger één kanton onder de naam Appenzell. Echter besloten de twee kantons om tijdens de reformatie te splitsen vanwege het geloof. Hierdoor heeft ieder van de twee maar één stem in de Bondsraad, in plaats van twee stemmen.

De hoogste berg van het kanton is de Säntis met 2503 meter. De meeste inwoners van het kanton spreken Duits, wat ook de enige officiële taal is. Daarnaast zijn er nog minderheden die Frans, Italiaans en Servo-Kroatisch spreken. 13,7 % van de inwoners van het kanton heeft geen Zwitsers paspoort. Herisau is de enige stad in het kanton. Het kanton leeft voornamelijk van de veeteelt en de akkerbouw. Het kanton is beroemd door de kaas; de Appenzeller.

Galerij

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Appenzell_Ausserrhoden&oldid=679257"