Basel-Stadt

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Basel-Stadt
Flag of Canton of Basel.svg Bale-coat of arms.svg

Switzerland Locator Map BS.svg

Hoofdstad Bazel
Oppervlakte 37,1 km²
Inwonersaantal 196.141 (in 2013)
Lid sinds 1501 (tot 1833 als Basel)
Talen Duits
Afkorting BS
Portaal Portaalicoon Zwitserland

Basel-Stadt (Duits: Basel-Stadt, Frans: Bâle-Ville, Italiaans: Basilea Città, Reto-Romaans: Basilea-Citad) is een kanton in het noorden van Zwitserland. Basel-Stadt bestaat voor het grootste gedeelte uit de hoofdstad Bazel. Basel-Stadt vormde vroeger met Basel-Landschaft het kanton Basel, maar in 1833 gingen de twee uit elkaar vanwege een verschil in de politiek.

Hierdoor is Basel-Stadt een halfkanton. De uitslagen van referenda stemmen maar voor de helft mee en het kanton heeft maar één stem in de Kantonsraad, in plaats van twee. Ditzelfde geldt voor Basel-Landschaft. Toen de kantons splitsten werden ook de stemmen eerlijk verdeeld. Basel-Stadt grenst alleen aan het kanton Basel-Landschaft en aan de landen Frankrijk en Duitsland. Basel-Stadt ligt op een drielandenpunt. Basel deelt samen met de Franse stad Mulhouse de internationale EuroAirport Basel-Mulhouse-Freiburg. In compromis voor Zwitsers geld, mocht de EuroAirport op Frans grondgebied gebouwd worden.

Bijna 80% van de bevolking spreekt Duits. Daarnaast spreekt 5% Italiaans en 2,5% Frans. Meer dan 28% van de bevolking heeft geen Zwitsers paspoort. Naast Bazel liggen ook de plaatsen Riehen en Bettingen in het kanton. Basel-Stadt is het kleinste Zwitserse kanton.

Galerij

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Basel-Stadt&oldid=648517"