Lausanne

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Lausanne - panoramio (182).jpg

Lausanne is de vierde grootste stad van Zwitserland. Het is de hoofdstad van het kanton Vaud in het Franstalige gedeelte van het land. De stad ligt aan het meer van Genève tussen de wijngaarden. De stad staat bekend om zijn vele kerken en kathedralen, gebouwd in de Gotische bouwstijl. De stad heeft zo'n 133.000 inwoners.

De stad vormt samen met Genève een agglomeratie. Het Internationaal Olympisch Comité zit in de stad gevestigd. Sinds 1994 wordt Lausanne daarom ook wel de Olympische hoofdstad genoemd. Daarnaast zit er 56 internationale sportbonden in de stad gevestigd.

Geschiedenis

Lausanne rond 1840

Lausanne is gebouwd door de Romeinen als een militair kamp. Eerder hadden de Kelten zich al in het gebied nedergezet. Het fort werd Lausodunon genoemd. Na de val van het Romeinse Keizerrijk de inwoners van het fort verhuisden naar de huidige plaats iets verderop. De stad werd bestuurd door de graven van Savoie en de bisschoppen van Lausanne. Tussen 1536 en 1798 werd de stad vanuit Bern bestuurd. Veel culturele schatten werden toen naar Bern verhuisd. Nog altijd maakt de stad aanspraak op deze schatten. Lausanne was een vluchtoord voor de Franse Hugenoten. Dit waren de Franse protestanten, die door de katholieke koning vervolgd werden. Lausanne werd hierdoor het centrum van het Franse protestantisme, ook al behoorde het tot Zwitserland. In 1803 werd Lausanne de hoofdstad van het nieuwe kanton Vaud.

In 1923 werd in de stad het verdrag van Lausanne gesloten, waarmee het moderne Turkije werd gesticht. In de jaren 20 bezochten vele artiesten de stad, zoals schrijvers T.S. Eliot en Ernest Hemingway. In 1964 hield de stad de nationale tentoonstelling van Zwitserland en in 2003 vond een vergadering van de G8 plaats in Lausanne.

Bezienswaardigheden

Het bekendste monument van de stad is het kathedraal van Lausanne. Het kathedraal is gebouwd tussen 1170 en 1215 en is gedurende de 20e eeuw gerestaureerd. Een ander gebouw is de Opéra de Lausanne, wat tegenwoordig ook voor andere theatervoorstellingen gebruikt wordt. In de Casino de Montbenon zit tegenwoordig het Zwitsers filmarchief gevestigd. Het Château Saint-Maire is het regeringsgebouw van het kanton Vaud sinds 1803. De houten Tour de Sauvabelin is een moderner bouwwerk met een hoogte van 35 meter.

Stedenbanden

Lausanne heeft met de volgende steden een stedenband:


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Lausanne&oldid=689510"