Sankt Gallen (stad)

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zicht op Sankt Gallen

Sankt Gallen is een stad in Zwitserland. Het is de hoofdstad van het gelijknamige kanton Sankt Gallen. De stad is vernoemd naar de heilige Gallus van Zwitserland. Hij was een monnik en stichtte de abdij van Sankt Gallen. Naast de abdij is de stad ook bekend vanwege haar universiteit, die als een van de beste universiteiten voor economische studies in Europa wordt gezien. De stad heeft zo'n 75.000 inwoners, maar het gehele gebied rond de stad heeft zo'n 167.000 inwoners.

De stad ligt in het Duitstalige gedeelte van Zwitserland en ligt op de verbinding naar Oostenrijk en Duitsland. De abdij van de stad is door de UNESCO werelderfgoed verklaard. De stad is ook een toegangspoort tot het Appenzellerland.

Geschiedenis

Sankt Gallen rond 1642

De stad Sankt Gallen is ontstaan rondom de abdij. De abdij werd gesticht rond 720 n.Chr. In de eeuwen hierna groeide het plaatsje uit van een paar huizen tot volwaardige stad. Al deze tijd hoorde het dorp tot de abdij; pas in de 12e eeuw werden de twee onafhankelijk van elkaar. In 926 en in 933 werd de stad aangevallen door de Hongaren. Tijdens de aanval van 926 zou de vrouw Wiborada de Hongaren hebben gezien in een visioen en de stad en de abdij hebben gewaarschuwd. Hierdoor mislukte de aanval. Wiborada werd later de eerste vrouw die formeel in de canon van het Vaticaan opgenomen werd.

In 1207 werd de stad een belangrijk machtscentrum in het noorden van Zwitserland. De stad kreeg hierdoor speciale rechten in 1291. In 1405 scheidde Appenzell zich af van de stad en werd onderdeel van Zwitserland in 1411. Later werd Sankt Gallen ook onderdeel van Zwitserland. Onder Napoleon Bonaparte werd Sankt Gallen de hoofdstad van het gelijknamige kanton. In de 19e eeuw werd Sankt Gallen het centrum van de textielindustrie van Zwitserland. De stoffen uit Sankt Gallen zijn nog steeds populair, onder andere bij Franse modeontwerpers uit Parijs.

Stedenbanden

Sankt Gallen heeft met één stad een stedenband:

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Sankt_Gallen_(stad)&oldid=797467"