Winterthur

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Picswiss ZH-13-22.jpg

Winterthur is een stad in Zwitserland. Winterthur ligt in het kanton Zürich en heeft zo'n 108.000 inwoners. De stad ligt in het Duitstalige gedeelte van Zwitserland en is een belangrijk knooppunt voor de spoorwegen in het land. De stad ligt in de regio Groot-Zürich.

Geschiedenis

Winterthur rond 1850

Winterthur werd door de Romeinen gesticht in de eerste eeuw voor Christus. Het was een fort met een nederzetting en bleef tot de 3e eeuw na Christus in bezit van de Romeinen. Hierna werd het veroverd door de Germanen. De Germanen vestigden zich in de 7e eeuw in de stad. In 919 vond de Slag bij Winterthur plaats tussen de hertog van Zwaben en de koning van Bourgondië. De stad stond onder de controle van een familie van hertogen, die in de 10e eeuw het Schloss Kyburg lieten bouwen. In 1263 werd de stad overgedragen aan het huis Habsburg. De stad kreeg toen ook stadsrechten, maar in 1467 werd de stad verkocht aan Zürich.

Onder Zürich leed de economie van de stad zwaar. De stad verloor zijn marktrechten en kon zijn goederen moeilijk verkopen. Dit eindigde toen Napoleon Bonaparte de stad in 1798 binnenviel. In de 19e eeuw vestigden veel bedrijven zich in Winterthur, zoals Sulzer, Rieter en SLM. Hierdoor kwamen er ook veel fabrieken naar de stad toe. De stad werd hard getroffen door de economische crisis van de jaren 30. Door de uitbraak van de Tweede Wereldoorlog groeide de economie van de stad echter weer.

Bezienswaardigheden

Het stadhuis van Winterthur

Winterthur is niet echt een populaire toeristische bestemming. Toch staat de stad bekend om haar musea en kunst. Onder meer de collecties van Oskar Reinhart en Gottfried Keller zijn in de stad te zien. Ook is het Kunstmuseum Winterthur erg bekend. Ook staat de stad bekend vanwege het kunstplatform Open Doors. Dit platform zorgt ervoor dat het publiek kunst makkelijk kan vinden. Artiesten promoten hun eigen kunst en zo'n 60 artiesten doen mee.

Stedenbanden

Winterthur heeft met de volgende steden stedenbanden:


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Winterthur&oldid=651941"