Fruit

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Met fruit worden allerlei eetbare vruchten bedoeld. In fruit zitten een aantal belangrijke vitaminen.

Gezond

Fruit eten vergroot je weerstand, dat wil zeggen dat je niet zo snel ziek wordt. Daarom wordt het advies gegeven om elke dag minstens 2 stuks fruit te eten.

Fruit is onder andere om de volgende redenen gezond:

  • Het bevat veel vitaminen, met name vitamine C
  • Het is goed voor je geheugen
  • Van fruit word je niet dik
  • Fruit is gezonder dan bijvoorbeeld snoep

Populair fruit

Fruit is erg belangrijk voor mensen. Er zitten veel vitamines in en weinig calorieën. Fruit is een verzamelnaam voor eetbare vruchten. Er bestaan heel veel soorten fruit, maar een aantal soorten fruit worden in Nederland het meeste gegeten. Appelen, peren, sinaasappelen en bananen. De appel is de meest gegeten vrucht in Nederland. Iedereen eet ongeveer 20 kilogram appels per jaar, dat is even zwaar als 20 pakken suiker!

De appel is erg bekend in Nederland. Niet alleen wordt de appel uit de hand gegeten, de appel wordt ook verwerkt in appelmoes, appelgebak en kan gerechten een stuk lekkerder maken. Niet alleen dat, ook zijn er wel dertig gezegdes die te maken hebben met een appel. Ken je er misschien een van de onderstaande gezegdes?

Teelt

In Nederland en België worden allerlei soorten fruit verbouwd, zoals appels, peren en aardbeien. Veel andere soorten groeien alleen in warmere landen. Bananen, sinaasappels en kiwi's worden bijvoorbeeld in zonnigere landen verbouwd, en dan naar West-Europa gebracht.

Onderverdeling in groepen

  1. Citrusvruchten: sinaasappel, citroen, limoen, mandarijn, grapefruit, minneola.
  2. Fruit met pit in het midden: appel, peer, kers, pruim, nectarine, perzik.
  3. Bessen en druiven: aardbei, framboos, bosbes, braam, rode bes, kiwi.
  4. Tropisch fruit (uit verre landen) banaan, lychee, ananas, mango, passievrucht, watermeloen

Fruit wordt ook wel eens verdeeld in hard en zacht fruit. Maar dit levert problemen op: sommige soorten zijn eerst hard en worden daarna zacht, zoals peren, kiwi's en bananen.

Soorten

Er zijn in de wereld veel meer soorten fruit dan je in een gewone supermarkt in West-Europa meestal ziet liggen. Veel mensen in Nederland of België hebben bijvoorbeeld nooit gehoord van nangka of soncoya of wampi, terwijl dat fruitsoorten zijn die in andere delen van de wereld net zo gewoon zijn als kersen of appels hier!

Verschil tussen groente en fruit

Er zijn geen vaste regels over wat precies het verschil is tussen fruit en groente. Een vuistregel is dat de eetbare vruchten, die meestal zoet zijn en waar ook de zaden van een plant in groeien, fruit zijn. Andere eetbare delen van planten, zoals bladeren of stengels, zijn dan groente. Maar er zijn ook wel twijfelgevallen. Zo worden tomaten meestal tot de groenten gerekend, terwijl ze eigenlijk vruchten en dus fruit zijn. De meeste groenten moet je verder koken voor je ze kunt eten (behalve bijvoorbeeld sla, komkommer en tomaat). Maar bij fruit is dat nooit zo.

Van fruit worden ook veel andere producten gemaakt, bijvoorbeeld Vruchtenyoghurt, fruitdrankjes, vruchtenhagel, appelmoes, gemengd fruit, Jam, wijn, ijs en taarten met fruit erop of erin.

Fruit kun je ook verwerken in allerlei recepten.

Je kunt fruit vers kopen op de markt of in de winkel, in potjes of in blik.

Soorten fruit

Wat gebeurt er met het fruit?

Allereerst wordt het fruit geplukt. Appels, peren en bananen groeien aan een boom, maar druiven of pruimen groeien aan een struik. Van appels kun je van alles maken, zoals appelsap en appelmoes. Dus wil je er appelmoes van maken, dan gaat het naar een appelmoesfabriek. Maar bij bananen bijvoorbeeld, waar je niet zo snel iets van maakt, worden ze schoongemaakt en dan gaan ze 'op reis'. Ze kunnen in het buitenland worden gebracht, maar ze kunnen ook gewoon in ons land in de supermarkt liggen. In landen als Nederland en België kan dat niet, omdat het daar niet warm genoeg is voor de bananen. Die groeien alleen in warme landen.

Beschimmeling

Hoe kan fruit zo lang goed blijven dat het van de ene naar de andere kant van de wereld vliegt, maar als het eenmaal op onze fruitschaal ligt kan je het nog maar eventjes bewaren?

Fruit wordt al gegeten sinds het bestaan van de mens (+-125.000 jaar v. Christus). De mensen zochten toen nog zelf hun eten. Fruit groeide aan de bomen en struiken. Fruit bevat veel vitamines en weinig calorieën, dat maakt fruit gezond. Fruit is over de hele wereld te verkrijgen, alleen groeien er wel op elke plek op aarde verschillende stukken fruit. Wij kopen tegenwoordig ons fruit in de supermarkt of van de groenteboer, maar dit fruit wordt soms weggegooid omdat het beschimmeld is. Hoe komt dat nou?

Fruit is een levend product. Net zoals wij (mensen) veranderen ze hun hele 'leven' door. Als de vrucht ouder wordt verliest de vrucht vocht en ziet hij er rimpelig uit (wanneer wij ouder worden krijgen we ook rimpels). Het fruit verandert van kleur en voelt anders aan. Het fruit is niet zo sterk meer en is daardoor extra vatbaar voor gisten, schimmels en andere micro-organismen die bederf veroorzaken. Uiteindelijk gaat de vrucht rotten en kan hij niet meer worden gegeten door ons. Beschimmeld fruit moet je altijd weggooien, zelfs als er maar een klein plekje zichtbaar is. De schimmel kan zich namelijk verspreiden in fruit en dat is voor ons als mensen niet altijd zichtbaar.

Beschimmeling van vruchten vindt plaats doordat de vruchten te warm of te koud bewaard worden. Elke vrucht moet namelijk op een andere temperatuur bewaard worden. Op die manier wordt het rijpingsproces uitgesteld en kunnen de vruchten heel lang mee. Wanneer de vruchten in de supermarkt liggen zal het rijpingsproces sneller verder gaan, omdat ze niet meer op de juiste temperatuur bewaard worden. Dit geldt ook voor wanneer de vruchten meegaan naar huis.

Sommige producten worden met het vliegtuig naar Nederland gehaald en sommige met de boot. Dure producten zoals ananas, aardbeien, bessen en papaja worden met het vliegtuig vervoerd. Deze vruchten kunnen niet heel lang bewaard worden en moeten daarom zo snel mogelijk naar de supermarkt. Fruit als bananen en kiwi's kunnen langer bewaard worden en worden daarom meestal naar Nederland gehaald met een boot. Alle producten worden opgeslagen op een plek waar het precies de juiste temperatuur is voor die soorten fruit. Het rijpingsproces wordt hierdoor uitgesteld.

Op vruchten zelf worden geen milieuonvriendelijke methodes gebruikt om schimmels te voorkomen. De beschimmeling kan pas plaatsvinden als het rijpingsproces aan het einde is. Dit is meestal wanneer het fruit bij iemand thuis is of soms in de supermarkt.

Op de bomen en struiken waar de vruchten aan groeien worden wel milieuonvriendelijke methodes toegepast. Dit is niet om schimmel bij de vruchten te voorkomen, maar om beestjes weg te houden bij het fruit. Wanneer er beestjes op het fruit zitten kan het fruit gaan rotten en dan kan het niet meer verkocht worden.

Fruit wordt koel gehouden in enorm grote koelcellen. Denk maar aan je eigen koelkast, maar dan 100.000 keer zo groot. Deze koelcellen hebben veel energie nodig om het fruit koel te kunnen houden. Dit is niet goed voor het milieu. Een fruitteeltbedrijf (waar het fruit ook wordt koel gehouden) gebruikt ongeveer 40 keer zoveel energie per jaar als een normaal huis.

Wat ik hierboven ook heb beschreven is dat de vruchten gekoeld worden in enorme koelcellen die veel energie kosten. Dit is niet goed voor het milieu. De koeling is noodzakelijk, anders kan het fruit niet in de winkel terecht komen en nog lekker smaken ook.

Soms worden er milieuonvriendelijke methodes gebruikt om beestjes weg te houden bij de bomen, maar je hebt ook milieuvriendelijke methodes.

Beschimmeling van fruit kan worden voorkomen door het rijpingsproces te vertragen. Het rijpingsproces kan vertraagt worden, wanneer de verschillende soorten fruit op precies de goede temperatuur gekoeld worden. Voor elke fruit is dit verschillend. Deze methode werkt geweldig. Fruit over de hele wereld ligt in de supermarkt waar je boodschappen doet. Het ligt in de schappen en het smaakt ook nog eens lekker. Een appel kan wel drie maanden van de boom zijn voordat hij in de supermarkt ligt.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Fruit&oldid=825885"