Papier

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een vel wit papier


Papier is een materiaal waarop je kan schrijven en tekenen. Het kan gemaakt zijn van riet, hout, pulp, oude kledingstukken en oud papier. Van oud papier wordt recyclagepapier gemaakt. Het woord papier komt van de Cyperus papyrus, dit is een grassoort die in Egypte groeit.

Maak proces

Door riet, hout, katoen, oude kledingstukken en oud papier fijn te stampen, ontstaan er hele kleine vezeltjes. Door deze met schoon water te mengen ontstaat er een pulp (pap). De cellulose uit de genoemde materialen is een soort lijm- of bindmiddel wat de vezeltjes aan elkaar doet klitten. De pulp wordt (vroeger met de hand) uit de bak geschept met een zeef met hele fijne draden. Dit zeefraam bepaalt de grootte van het vel papier. Het water zakt door de zeef en de vezeltjes blijven als een nat vel papier achter op de zeef. Voorzichtig wordt het natte vel van de zeef afgehaald en op vilt gelegd om te drogen. Dit heet afkoetsen. Met meerdere vellen nat papier en vilt ging dit onder een pers om het laatste water eruit te persen. De vellen papier werden op een lijn gehangen om verder te drogen.

Tot slot wordt het papier verlijmd. Daartoe werden de vellen in een lijmbad gedompeld en opnieuw gedroogd. Daarna werden de vellen opnieuw geperst en op maat gesneden. Hierna was het papier gereed voor gebruik.

Watermerk

Op de zeef kon met dikker draad door de zeefdraden heen een figuur of een naam zijn aangebracht. Deze zorgde bij het scheppen dat er een watermerk in het papier ontstond. Als het droge papier tegen het licht wordt gehouden is dit watermerk te zien. Dit wordt ook bij bankbiljetten-papier toegepast.

Waarvoor wordt papier gebruikt?

Papier wordt voor veel dingen gebruikt. Je gebruikt papier iedere dag op school, want het zit in schriften en boeken. Ook zit het in tijdschriften en in tekenboeken. Papier wordt eigenlijk voor alles gebruikt, maar het allerbelangrijkste is dat je erop kan schrijven en lezen.

Geschiedenis

Vroeger hadden de mensen nog geen papier. Toch maakten ze tekeningetjes, dit deden ze op de wanden van een grot. Later schreven deze mensen op potten, gedroogde bomen, botten, schelpen en op het schild van een schildpad.

Vroeger in Egypte gebruikten de mensen papyrus (de grassoort in Egypte). Ze gebruikte de stengels van het riet langs de rivier de Nijl. Ze vlochten deze stengels aan elkaar, en zo ontstond er papier. Later, toen de papyrus steeds duurder werd, gebruikten de mensen dierenhuiden (perkament). Sommige van deze dierenhuiden met schrift staan in verschillende musea.

De wesp was de allereerste maker van het papier. De wesp bouwt haar nest van een soort karton. Het speeksel van de wesp droogt en wordt hard. Ze denken dat een Chinees, ongeveer 2000 jaar geleden in de Han-dynastie, de wesp heeft nagedaan en zo het papier heeft uitgevonden. Heel erg lang bewaarden de Chinezen hun geheim. Ongeveer 1300 jaar geleden namen de Arabieren de Chinese papiermakers gevangen. Ze wilden het geheim te weten komen! De Arabieren kwamen erachter en gingen aan de slag. Het papier werd steeds beter.

In de middeleeuwen raakte dit papier ook in Europa bekend. Verkopers namen het in hun schepen mee naar Spanje en Italië. Deze verkopers gingen steeds vaker terug naar Arabië om opnieuw papier te kopen. Later vonden ze het goedkoper om zelf papier te maken.

De papierfabriek

De papiermolens zijn vervangen door papiermachines die meer dan 100 meter lang kunnen zijn. Die maken het papier niet vel voor vel, maar allemaal tegelijk op een rol. Ze maken ongeveer 2000 meter papier per minuut. Dit wordt uiteindelijk opgerold. Deze rollen gaan naar een drukkerij of een andere fabriek

Digitaal papier

Een elektronisch boek bestaat al een lange tijd: een klein apparaat waarin je een volledig boek kan downloaden via internet. Dit boek kan je dan lezen op je IPad, IPod en E-reader.

Zie ook

Links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Papier&oldid=822749"