Fontein van Genève

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De fontein van Genève

De fontein van Genève is een 140 meter hoge fontein in het meer van Genève, vlakbij de stad Genève. De fontein ligt in de haven van de stad en is vanuit de gehele stad te zien.

De fontein staat er al sinds 1886 en bereikte toen een hoogte van 30 meter. Het werd geplaatst vanwege de waterkrachtcentrale. De fontein vond men een mooi gezicht en daarom werd in 1891 de fontein hoger te maken. Dit werd gedaan vanwege de 600e verjaardag van Zwitserland. Men heeft toen de fontein verhuist naar de huidige plek en was toen 90 meter hoog. In 1951 werd er nieuw systeem geplaatst en sindsdien bereikt de fontein een hoogte van 140 meter.

De fontein komt vanuit een verhoogd bassin, waar de installatie in de staat. Per seconde wordt er 500 liter water omhoog gespoten. Per uur is dit een snelheid van 200 kilometer. 's Avonds wordt de fontein verlicht door 12 lampen. Naast de fontein is een pier gebouwd. Aanvankelijk van de wind kan het zijn dat men nat wordt door de fontein. Overigens staat de fontein alleen overdag aan. Toch wordt 's zomers en op feestdagen de fontein ook 's avonds aangezet.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Fontein_van_Genève&oldid=488278"