Richard Nixon
Werk in uitvoering! Aan dit artikel wordt de komende uren of dagen nog gewerkt. Belangrijk: Laat dit sjabloon niet langer staan dan nodig is, anders ontmoedig je anderen om het artikel te verbeteren. De maximale houdbaarheid van dit sjabloon is twee weken na de laatste bewerking aan het artikel. Kijk in de geschiedenis of je het artikel kunt bewerken zonder een bewerkingsconflict te veroorzaken. |
Dit artikel is nog niet af. |
Richard Nixon | |
---|---|
Richard Nixon | |
Naam voluit | Richard Milhous Nixon |
Geboren | 9 januari 1913 |
Geboren te | Yorba Linda, Californië |
Overleden | 22 april 1994 |
Overleden te | New York City, New York |
Gehuwd met | Pat Nixon |
Partij | Republikeinse Partij |
Religie | Quaker |
Functie | 37e president van de Verenigde Staten |
Aantreden | 20 januari 1969 |
Aftreden | 9 augustus 1974 |
Voorganger | Lyndon B. Johnson |
Opvolger | Gerald Ford |
Functie(s) | |
37e president van de Verenigde Staten 36e vicepresident van de Verenigde Staten Senator voor Californië Afgevaardigde voor Californië | |
Portaal Politiek |
Richard Nixon (Yorba Linda (Californië), 9 januari 1913 – New York City (New York), 22 april 1994) was de 37ste president van de Verenigde Staten. Nixon was de opvolger van Lyndon B. Johnson en werd zelf door Gerald Ford opgevolgd. Nixon was eerder vicepresident onder Dwight D. Eisenhower. Hij is de enige president in de Amerikaanse geschiedenis die is afgetreden.
Nixon wilde eerst Eisenhower opvolgen als president, maar verloor de verkiezingen van 1960 van John F. Kennedy. In 1968 wist hij de verkiezingen te winnen en president te worden en nog eens een tweede termijn in 1972 te winnen. Het presidentschap van Nixon stond in het teken van de Vietnamoorlog, waar hij een einde aan maakte. Ook wist hij de relatie met de Sovjet-Unie te ontspannen en ging banden aan met de Volksrepubliek China. Nixon heeft daarnaast ook veel wetten gemaakt voor het beschermen van natuurgebieden en bedreigde diersoorten. Onder zijn presidentschap vonden de eerste maanlanding door Apollo 11 en de strijd tegen drugs plaats. In 1973 kwam het Watergateschandaal uit, waarbij Nixon achter een inbraak in het hoofdkantoor van de Democratische Partij zat om te zorgen dat hij werd herkozen. Dit schandaal zorgde ervoor dat Nixon uiteindelijk aftrad.
Na zijn aftreden werd hij opgevolgd door zijn vicepresident Gerald Ford, die zijn presidentschap afmaakte en werd opgevolgd door Jimmy Carter.
Levensloop
Jeugd en opleiding
Nixon werd geboren op 9 januari 1913 in het plaatsje Yorba Linda in Californië. Hij was de zoon van Francis en Hannah Nixon. Via zijn moeder is hij verre afstammeling van Thomas Cornell, een Engelse kolonist. Hierdoor was hij verre familie van Bill Gates en Jimmy Carter. Nixon had één oudere broer en drie jongere broers. De jongens waren allemaal naar Engelse koningen vernoemd. Richard was dan ook vernoemd naar de beroemde Engelse koning Richard Leeuwenhart. Nixon groeide op op de boerderij van zijn vader, die citroen kweekte. De familie was erg arm en Nixon had het hierdoor ook vrij zwaar. In 1922 moest zijn familie de boerderij opgeven en verhuisde naar Whittier in dezelfde staat. Hier opende zijn vader een tankstation met een winkel. In 1925 overleed een van de jongere broers van Nixon. Kort hierna werkt er een plekje in de longen van Nixon gevonden. De angst bestond dat hij tuberculose had, maar uiteindelijk bleek dit littekenweefsel te zijn (dat an sich niet schadelijk is). Zijn oudere broer zou een paar jaar later overlijden aan tuberculose.
Op school haalde Nixon goede cijfers. Hij speelde daarnaast voetbal en was goed in debatteren. Hoewel hij weinig voetbalwedstrijden speelde, wist hij wel voor zijn school prijzen voor debatten binnen te halen. Hiernaast hielp hij zijn vader ook nog eens met het bezorgen van groentes en het wassen van de auto. Hierdoor stond hij vaak om 4 uur 's ochtends op en deed dit alles voordat hij naar school ging. Nixon gaf hierdoor uiteindelijk voetbal op, toen zijn broer en moeder ziek werden. Nixon wist af te studeren en kreeg een studie aangeboden aan Harvard. Echter, Nixon kon het huis niet verlaten en was nodig in de winkel. Hierdoor volgde hij een opleiding in Whittier, die betaald werd door zijn oma. Naast zijn studie en werk deed hij nog aan basketbal en debatteren. Hierdoor stond hij bekend als harde werker. In 1933 verloofde Nixon zich op 20-jarige leeftijd met de dochter van een politiechef. Drie jaar later gingen ze echter weer uit elkaar. In 1934 studeerde Nixon af in geschiedenis en kreeg een studie aan Duke University aangeboden. Nixon nam deze aan en ging rechten studeren. In 1937 studeerde hij af.
Vroege carrière en huwelijk
In het leger
In de politiek
Nixon startte zijn politieke loopbaan als lid van het Amerikaanse congres. In 1950 racete Nixon door naar het senaat, waar hij een zetel veroverde en zodoende senator werd.
Vicepresidentschap
In 1952 werd Nixon de vicepresident van voormalig generaal; president Dwight D. Eisenhower.
Verkiezingen van 1960 en nasleep
Na Eisenhowers presidentschap, het was inmiddels 1960, deed Nixon een gooi naar het presidentschap en streed de verkiezingen tegen John F. Kennedy. Kennedy won nipt van hem.
Nixon probeerde vervolgens, in 1962, gouverneur te worden. Hij verloor van zijn tegenstander en trok zich terug als raadsman.
Verkiezingen van 1968
Presidentschap
Eerste termijn
Na zijn dieptepunt in 1962, deed hij opnieuw een poging president te worden. Democraat president Lyndon B. Johnson had zich teruggetrokken, dus streed hij tegen Hubert Humphrey. Nixon won en werd president. In zijn ambtstermijn probeerde hij de vredesonderhandelingen met Noord-Vietnam op gang te brengen, wat maar moeizaam ging. Tijdens Nixons presidentschap kwam wel langzamerhand het einde van de Koude Oorlog in zicht, evenals het einde van de Vietnamoorlog.
- Verdere belangrijke daden
- Oprichting van de Environmental Protection Agency, een agentschap ter bescherming van de menselijke gezondheid en omgeving.
- Oprichting van de Drug Enforcement Administration, een agentschap ter bestrijding van de illegale verspreiding van verdovende middelen.
- De terugtrekking van Amerikaanse troepen uit Vietnam.
- De start van het Spaceshuttleprogramma.
Tweede termijn
Watergateschandaal
In zijn tweede ambtstermijn belandde Nixon bijna in de gevangenis. Tijdens eerdere verkiezingen had hij met het Watergateschandaal zijn neus in criminele zaken gestoken. Zijn politieke positie in het presidentschap was voor hem, en het volk, niet langer houdbaar. In 1973 brak de ellende helemaal los, die ook in het Witte Huis voelbaar was. Nixon moest noodgedwongen ontslag nemen.
Zijn vicepresident, Gerald Ford, volgde hem op. Ford verleende hem gratie, zodat Nixon niet naar de gevangenis hoefde. Nixons belangrijkste adviseurs kregen geen gratie en werden wel gearresteerd.
Latere leven
Nixon wist na zijn presidentschap zijn reputatie nog een beetje te herstellen en stond bekend als een gerespecteerd staatshoofd. Richard Nixon maakte nog enkele reizen, voordat hij op 81-jarige leeftijd in 1994 overleed aan een beroerte.
Nagedachtenis en reputatie
Imago
Richard Nixons presidentschap wordt vaak enkel herinnert door het Watergateschandaal. Het Watergateschandaal (samen met de Pentagon Papers) zorgde ervoor dat veel Amerikanen minder vertrouwen kregen in de politiek. Vaak wordt het schandaal gezien als een dieptepunt. Nixons presidentschap wordt vaak alleen daarop afgerekend, maar onder Nixon gebeurde er nog meer. Nixon was verantwoordelijk voor veel wetten omtrent natuur- en milieubescherming, zorgde voor een uitbreiding van het Great Society-programma van zijn voorganger en maakte een einde aan de onpopulaire Vietnamoorlog. Nixons Southern Strategy wordt soms gezien als het begin van het Republikeins maken van de Zuidelijke Staten. Het zuidwesten van de Verenigde Staten was voorheen erg Democratisch, maar Nixon wist ze over te halen tot de Republikeinse Partij. Dit is later herhaald door andere Republikeinse presidentskandidaten herhaald en het zuidwesten gaat nu bijna altijd naar de Republikeinse Partij. Een gedeelte van de Democraten zag Nixon ook als gematigd persoon en Nixon had ook Democratische standpunten (zoals met sociale zekerheid). Het rechtse gedeelte van de Republikeinen zag hem echter als te gematigd, mede doordat hij de overheid uitbreidde. Zij stichtten uiteindelijk de Libertarische Partij. Daarnaast krijgt Nixons presidentschap vaak kritiek vanwege het aanhalen van de banden met de Volksrepubliek China en dat te erkennen als het "echte China" (i.p.v. Taiwan).
Voor het Watergateschandaal werd Nixon nog gezien als een redelijke president. Na het schandaal zakte zijn populariteit in en was er een mogelijkheid dat hij zou worden afgezet. Zover is het nooit gekomen, aangezien Nixon voor de afzettingsprocedure opstapte. Hoewel Nixon misdaden heeft gepleegd, kreeg hij een pardon van Gerald Ford waardoor hij niet veroordeeld kon worden. Het schandaal vernietigde Nixons imago en werd later ook gebruikt door zowel voor- als tegenstanders tijdens de afzettingsprocedures tegen Bill Clinton en Donald Trump. Het schandaal verminderde de macht van de president, wat pas na de aanslagen op 11 september 2001 hersteld werd.
Monumenten en vernoemingen
- De Richard Nixon Foundation
- Richard Nixon Presidential Library and Museum in Yorba Linda, Californië
Daarnaast zijn nog veel films gemaakt over het leven van Nixon, die zich vaak richten op het Watergateschandaal. Voorbeelden zijn All the President's Man (1976), The Final Days (1989), Nixon (1995) en Elvis & Nixon (2016). In de televisieserie Futurama, dat zich afspeelt in de verre toekomst, is Nixon president van de "Verenigde Staten van de Wereld". Net als andere voormalige presidenten (en andere historische figuren) heeft Nixon enkel zijn hoofd nog (waardoor hij zich meer dan twee termijnen verkiesbaar kan stellen).