Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Weather-clear.svg Een hele fijne zomervakantie toegewenst! Weather-clear.svg

Wereldstad

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een wereldstad is een stad die veel invloed heeft op de economie, politiek en allerlei andere dingen van de wereld. De 4 meest bekende wereldsteden zijn New York City, Tokio, Londen en Parijs. Je hoeft niet het land achter de naam van deze steden te zetten, want iedereen kent ze. Ook moet de stad veel deelnemen aan organisaties en van alles nog wat. Er moeten veel bedrijven zijn gevestigd en er moet minimaal één grote luchthaven zijn. In de stad moeten veel inwoners zijn en de cultuur moet aantrekkelijk zijn. Wat een wereldstad echt niet kan missen, zijn de metro's en trams. Er moeten ook veel buitenlanders en toeristen zijn. De meest bekende wereldsteden zijn vaak miljoenensteden in rijke landen.

Soorten wereldsteden

Er zijn verschillende soorten wereldsteden. De alfa-groep is de groep met de bekendste steden ter wereld. Daarop volgt de bèta-groep en uiteindelijk de gamma-groep. De hoofdstad van Nederland, Amsterdam, behoort tot de gamma groep. Hieronder zie je de steden in groepen verdeeld. Elke wereldstad krijgt het aantal punten om wereldstad te zijn. Het hoogste wat je kunt halen is 12 punten.

Alfa-wereldsteden (van 10-12 punten)

Bèta-wereldsteden (van 7-9 punten)

Gamma-wereldsteden (van 4-6 punten)

Wereldsteden in opkomst

In de toekomst zullen veel steden ook wereldsteden worden. De bekendste daarvan zijn Athene en Bombay. Hieronder is een lijst van de wereldsteden in wording met het aantal punten om wereldstad te zijn:

Half-bekend (3 punten)

Weinig bekend (2 punten)

Bijna geen bekende stad (1 punt)

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Wereldstad&oldid=716407"