Wellington (Nieuw-Zeeland)

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf Wellington)
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
De haven van Wellington

Wellington (Maori: Te Whanganui-a-Tara) is de hoofdstad van Nieuw-Zeeland. Wellington is op Auckland na de grootste stad van Nieuw-Zeeland. Het ligt op het zuidelijkste puntje van het Noordereiland aan de Straat Cook. Op sommige dagen kun je zelfs het Zuidereiland zien liggen. De stad is genoemd naar Arthur Wellesley, de hertog van Wellington. Er wonen ongeveer 178.000 mensen in Wellington. De meeste mensen in Wellington komen oorspronkelijk uit Europa, een klein deel komt van de Maori en de rest komt van eilanden in de Stille Oceaan en uit Azië. Wellington is veel dichter bevolkt dan andere steden in Nieuw-Zeeland. Wereldwijd is Wellington de meest zuidelijk gelegen hoofdstad van een onafhankelijk land.

Oorspronkelijk was Auckland de Nieuw-Zeelandse hoofdstad, maar in 1865 werd de hoofdstad verplaatst naar Wellington. Wellington ligt immers centraler in Nieuw-Zeeland. Naast de Nieuw-Zeelandse overheid, regering en parlement is Wellington ook bekend om zijn theaters en filmindustrie.

Geschiedenis

De Premier House, is de ambtswoning van de Nieuw-Zeelandse premier.

Vanaf de 10e eeuw was de regio rond Wellington bewoond door de Maori. Zij woonden hier niet het gehele jaar, maar slechts een gedeelte van het jaar. Vanaf 1280 werd de regio voor het eerst permanent door de Maori. De eerste Europeaan die het gebied bezocht was de Britse kolonel William Wakefield. Hij kwam naar het gebied om land te kopen voor de Britten. Zij maakten een kleine nederzetting voor handel met de Maori in 1839. Hier werd in 1840 het verdrag van Waitangi getekend. Datzelfde jaar werd Wellington tot stad verklaard.

In die tijd was Auckland de hoofdstad van de Britse kolonie Nieuw-Zeeland. In 1862 verhuisde de hoofdstad echter naar Wellington, dat een stuk centraler lag. Het Zuidereiland had toentertijd meer inwoners dan het Noordereiland, terwijl de hoofdstad op het Noordereiland lag. Er bestonden zorgen dat het Zuidereiland zich zou afscheiden van het Noordereiland. Daarom werd gekozen om de hoofdstad naar Wellington te verplaatsen, voor een betere communicatie met het Zuidereiland. In 1865 verhuisde de Nieuw-Zeelandse overheid naar de stad, terwijl in 1876 pas alle overheidsgebouwen af waren. Deze gebouwen waren al snel te klein en in de 20e eeuw werden alle gebouwen een voor een uitgebreid of vervangen.

Tussen 1939 en 1940 werd in de stad de New Zealand Centennial Exhibition gehouden om de 100e verjaardag van Nieuw-Zeeland te vieren.

Geografie

Appartementen aan de Oriental Bay

Wellington bevindt zich op het zuidelijkste puntje van het Noordereiland en ligt aan de Straat Cook. Op heldere dagen is het Zuidereiland vanuit de hoofdstad te zien. Wellington is in vergelijking met andere Nieuw-Zeelandse steden dichtbevolkter. Dit komt doordat er weinig vlak land is tussen de haven en de heuvels. Kleinere plaatsen rond de stad, zoals Porirua, Lower Hutt en Upper Hutt, zijn vastgegroeid aan Wellington. Wellington staat bekend als een groene stad met veel parken en plantenstroken. Deze worden onderhouden door de stad, maar ook door vrijwilligers.

Doordat Wellington dichtbij een breuklijn ligt, heeft het vaak te maken met aardbevingen. In 1848 liep de stad veel schade op door een reeks aardbevingen. Per jaar komen er ongeveer één of twee grote aardbevingen voor. Door richtlijnen waar gebouwen aan moeten voldoen is vaak weinig schade.

Bevolking

Qua levenskwaliteit staat Wellington wereldwijd op de 12e plaats. De stad is ook een van de goedkoopste steden ter wereld om in te leven. 71% van de inwoners heeft een Nieuw-Zeelandse of Europese migratiegrond, 15% heeft een Aziatische migratieachtergrond, nog eens 15% is Maori, 9% komt van de Pacifische eilanden en de rest komt uit andere gebieden. Bijna de helft van de stedelijke bevolking ziet zichzelf als niet-religieus, terwijl de andere 50% voornamelijk uit christenen bestaat.

Stedenbanden

Wellington heeft met de volgende steden stedenbanden:


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Wellington_(Nieuw-Zeeland)&oldid=668800"