Help mee! Maak een account of meld je aan.

Flag of New Zealand.svg In de maand februari vind het Wikiproject:Nieuw-Zeeland plaats! Wil je ook meedoen? Klik dan hier! Flag of New Zealand.svg

Stem nu voor: de Gouden WikiKids Award 2020

Verdrag van Waitangi

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een kopie van het verdrag

Het Verdrag van Waitangi werd getekend op 6 februari 1840 tussen Britse vertegenwoordigers en Maori-stamhoofden. Het verdrag werd getekend omdat er ruzie was over de verdeling van het land. Een 2e reden was dat ook Frankrijk uit was op macht in Nieuw-Zeeland. Nieuw-Zeeland werd door het tekenen van dit verdrag een zelfstandige kolonie van het Britse Rijk. Er waren wel wat misverstanden. De Maori dachten dat heel het land nu van hun was maar de Britten bedoelden alleen de gebieden die door hun bewoond en bewerkt werden.

De eerste jaren was dit niet zo'n probleem maar in 1860 liep het uit de hand. De aanleiding was de verkoop van land aan de Britse regering door een stamhoofd van de Te Ati Awa-stam die zonder toestemming van zijn onderdanen handelde. De stamleden gingen niet akkoord maar de Britten vonden dat ze het eerlijk gekocht hadden dus staken de Maori een Britse nederzetting in de brand. De Britse regering nam wraak en stuurde 10.000 soldaten om het land met geweld in te gaan nemen. Omdat vrijwel alle stammen van het Noordereiland de Te Ati Awa-stam steunden ontstonden de Maori-oorlogen.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Verdrag_van_Waitangi&oldid=647117"