Noordereiland (Nieuw-Zeeland)

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Noordereiland

New Zealand North Island.png

Land Vlag van Nieuw-Zeeland Nieuw-Zeeland
Hoofdstad Auckland
Oppervlakte 114.453 km²
Inwonersaantal 3.450.800 (2014)
Talen
Feestdag
Volkslied
Portaal Portaalicoon Nieuw-Zeeland

Het Noordereiland (Engels: North Island of Maori: Te Ika-a-Māui) is een van de twee grote eilanden die samen met land Nieuw-Zeeland vormen. Het andere eiland heet het Zuidereiland. Zoals de naam al zegt ligt het Noordereiland in het noorden en het Zuidereiland in het zuiden. De twee worden gescheiden door de Straat Cook. Het Noordereiland is iets kleiner dan het Zuidereiland, maar op het Noordereiland wonen twee keer zoveel inwoners als op het Zuidereiland. De Nieuw-Zeelandse hoofdstad Wellington ligt op het Noordereiland. De hoofdstad van het Noordereiland is echter Auckland.

Naamgeving

De naam Noordereiland wordt net als Zuidereiland al sinds de Britse koloniale periode gebruikt. Op kaarten en in encyclopedieën worden de twee eilanden zo aangeduid. In 2009 kwam men er echter achter dat de twee eilanden officieel geen naam hadden. Na overleg met de Nieuw-Zeelandse bevolking werd besloten dat de naam van de eilanden officieel werd. Sinds 2013 is er dus vastgelegd dat het Noordereiland officieel Noordereiland heet. Aangezien het Maori officieel is in Nieuw-Zeeland werd ook de Maorinaam officieel.

Nieuw-Zeelanders zelf zeggen dat ze in het Noordereiland wonen in plaats van op (on) het Noordereiland. Ook zeggen ze altijd het lidwoord erbij.

Geografie

Landschap

Het Noordereiland heeft een bergachtig tot heuvelachtig landschap. In het midden van het Noordeiland ligt het Taupomeer, dat het grootste meer van Nieuw-Zeeland is. De Waikato en Whanganui zijn de langste rivieren van het Noordereiland. In het noordwesten van het eiland liggen twee schiereilanden, namelijk het Northland-schiereiland en Coromandel-schiereiland. De hoogste bergen op het Noordeiland zijn Mount Ruapehu en Mount Taranaki. Beide bergen zijn ook vulkanen, aangezien op Nieuw-Zeeland veel vulkanisme voorkomt.

De meeste dieren op het Noordereiland zijn geïntroduceerd door de Europese kolonisten. Voorbeelden zijn geiten, schapen, ratten en konijnen. Deze dieren ontsnapten soms, waardoor er ook wilde populaties zijn. Deze dieren hebben vaak geen natuurlijke vijanden, waardoor er grote groepen zijn die soms overlast veroorzaken. Het Noordereiland heeft verschillende nationale parken, waarvan het Egmont National Park, het Tongariro National Park en Whanganui National Park de belangrijkste waren.

Grote steden

De 10 grootste steden van het Noordereiland

Auckland, Albert Park.jpg
Auckland
HamiltonCBDfromRototuna.JPG
Hamilton

Nummer Stad Inwoners

Bowen House Beehive Parliament (cropped).JPG
Wellington
Abaconda Tauranga-Boat Sunrise.jpg
Tauranga

1 Auckland 1.470.100
2 Wellington 215.100
3 Hamilton 176.500
4 Tauranga 151.300
5 Lower Hutt 110.700
6 Palmerston North 81.500
7 Napier 66.300
8 Porirua 59.600
9 New Plymouth 57.600
10 Rotorua 58.500

Bevolking

Op het eiland wonen zo'n 3.896.200 mensen, waarmee het Noordereiland het overgrote gedeelte van de Nieuw-Zeelandse bevolking huisvest. De meeste inwoners wonen in of rond de stad Auckland. Hier wonen 1,5 miljoen inwoners. 69% van de inwoners heeft een Europese migratieachtergrond. De meeste inwoners uit deze groep zijn geboren op Nieuw-Zeeland. Een kleinere groep komt uit Zuid-Afrika, de Verenigde Staten, Australië of Europese landen, voornamelijk Nederland en het Verenigd Koninkrijk. 14% van de bevolking bestaat uit Aziatische inwoners, uit voornamelijk China en India. 9% komt van de eilanden in de grote oceaan, voornamelijk Samoa, Tonga en de Cookeilanden. Onder deze laatste groep vallen ook de Maori.

Bestuurlijke indeling

Een kaart van de regio's op het Noordereiland

Het Noordereiland is verdeeld in negen regio's. Dit zijn:

  1. Northland, met als hoofdstad Whangārei.
  2. Auckland, met als hoofdstad Auckland.
  3. Waikato, met als hoofdstad Hamilton.
  4. Bay of Plenty, met als hoofdstad Whakatāne.
  5. Gisborne, met als hoofdstad Gisborne.
  6. Taranaki, met als hoofdstad Stratford.
  7. Manawatū-Whanganui, met als hoofdstad Palmerston North.
  8. Hawke's Bay, met als hoofdstad Napier.
  9. Wellington, met als hoofdstad Wellington.
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Noordereiland_(Nieuw-Zeeland)&oldid=655194"