Help mee! Maak een account of meld je aan.

Flag of New Zealand.svg In de maand februari vind het Wikiproject:Nieuw-Zeeland plaats! Wil je ook meedoen? Klik dan hier! Flag of New Zealand.svg

Stem nu voor: de Gouden WikiKids Award 2020

Straat Cook

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De ligging van de Straat Cook

De Straat Cook (Engels: Cook Strait of Maori: Raukawa Moana) is de zeestraat in Nieuw-Zeeland. De straat scheidt het Noordereiland en het Zuidereiland van elkaar. De zeestraat is vernoemd naar de Engelse ontdekkingsreiziger James Cook, die als eerste Europeaan door de zeestraat heenvoer in 1770.

De Nieuw-Zeelandse hoofdstad Wellington ligt aan de oostzijde van de Straat Cook op het Noordereiland. Aan de westelijke kant op het Zuidereiland is het plaatsje Picton te vinden. Tussen de twee plaatsen is een verbinding via een veerboot. De overtocht duurt zo'n 3 uur. Op het smalste punt is de Straat Cook 24 kilometer breed.

De straat staat bekend om zijn plotselinge en sterke stroming. In 1962 werd Barrie Devenport de eerste man die de zeestraat zwemmend overstak, Lynne Cox was in 1972 de eerste vrouw die dit deed. De sterke stroming maakt deze pogingen daarom ook gevaarlijk. Door de stroming zijn zelfs verschillende schepen vergaan. Toch is de stroming ook een voordeel. In de straat zijn sinds 2008 verschillende turbines geplaatst voor het opwekken van groene energie.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Straat_Cook&oldid=645882"