Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Bologna

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bologna vanuit de lucht

Bologna is een grote stad in Noord-Italië en had 388.367 inwoners in het jaar 2017. Het is de hoofdstad van de gelijknamige Italiaanse provincie Bologna en de regio Emilia-Romagna. Bologna ligt aan de voet van de Apennijnen, een groot gebergte in Italië, en ligt tussen de rivieren de Reno en de Savena. Het ligt ten zuidwesten van Venetië en ten oosten van La Spezia. Bologna heeft veel musea en kerken. Ook heeft de stad een internationale luchthaven: Guglielmo Marconi Airport. De stad heeft zelfs nog een universiteit, die is de oudste van heel Europa. In de Etruskische tijd heette het Felsina.

Duitse studenten luisteren naar de Bolognese hoogleraar

Oudste universiteit

Bologna heeft waarschijnlijk de oudste universiteit ter wereld. In 1088 werd de universiteit met goedkeuring van de paus opgericht met een faculteit in de Rechten. Later zijn er andere faculteiten bij gekomen. In de 14e en 15e eeuw werden ook de faculteiten in de Medicijnen en de Kunst wereldberoemd. In die tijd liepen er al 80-90 professoren op de universiteit rond. Er werden inmiddels steeds meer van hen betaald om les te geven. Daarvoor werd dat meer gedaan door monniken uit het klooster. Veel andere universiteiten hebben de structuur van de universiteit van Bologna overgenomen. Voor de universiteit was de Reformatie een terugslag, want er kwamen niet veel studenten uit de Noordelijke landen van Europa. De oorlogen van Napoleon Bonaparte was bijna de nekslag voor de universiteit. Na 1815 echter hebben de autoriteiten van de Pauselijke Staat met de stadsautoriteiten weer veel geld gestoken in het opbouwen van wetenschappelijke werk van de universiteit. Inmiddels is de universiteit er een zoals vele.

Partnersteden

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Bologna&oldid=686428"