Padua

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zie Padua (provincie) voor de Italiaanse provincie
Het renaissance-centrum van Padua met monumentale bruggen en beelden.

Padua (in Italië bekend als Padova) is een stad in de regio Veneto in Italië met 210.000 inwoners. De stad is de hoofdstad van de provincie Padua en heeft een oppervlakte van 93 vierkante kilometer. Sint-Antonius is de beschermheilige en Massimo Bitonci de burgemeester.

Geschiedenis

Padua is een erg oude stad. Volgens de mythologie stichtte de Trojaan Antenor de stad. Padua, in het Latijn Patavium, was in de Romeinse tijd een grote stad, waar ook de bekende Titus Livius geboren werd. Tijdens de Volksverhuizingen kreeg Padua het zwaar te verduren. De stad werd enkele keren geplunderd en verwoest, maar wist zich te herpakken. Antonius van Padua stierf in 1241 in de stad en om zijn graf werd een grote basiliek gebouwd. Onder het Heilige Roomse Rijk was Padua eerst wat klein, maar daarna werd het een vrije stad. In die vrijheid bloeide Padua en de universiteit werd gesticht. Deze universiteit, tegenwoordig een van de oudste van Europa, heeft de oudste hortus botanicus (chique naam voor de botanische tuin) en was een belangrijk centrum van het humanisme, waartoe ook de Nederlander Erasmus behoorde. Aan de universiteit heeft Galileo Galilei gedoceerd en Nicolaus Copernicus heeft er gestudeerd. Tegenwoordig staat de hortus botanicus zelfs op de werelderfgoedlijst.

Botanische tuin in Padua

OrtoBotPadova Incrocio viali.jpg

De botanische tuin nu.
Land Vlag van Italië Italië
Plaats Padua
UNESCO-regio Europa en Noord-Amerika
Eigenschappen
Werelderfgoed sinds 1997
Status Niet bedreigd
Type Cultureel
Meer informatie UNESCO
Werelderfgoedlijst van UNESCO

In 1405 veroverde de Venetiaanse Republiek de stad. Deze liet nieuwe stadsmuren bouwen en ook een aantal monumentale bruggen. In 1797 veroverde het keizerrijk Oostenrijk Padua, en tot 1866 bleef de stad ondergebracht in Lombardije-Venetië. In 1918 sloot Italië hier vrede met Oostenrijk-Hongarije, na de Eerste Wereldoorlog.

Bezienswaardigheden

  • Basiliek van San Antonio, gebouwd tussen 1232 en 1450 in een Romaans-gotische stijl
  • Orto botanico, zoals gezegd de oudste hortus botanicus ter wereld.
  • Pratto della Valle, het beroemdste plein van Padua met veel beelden en bruggen

Partnersteden

Galerij


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Padua&oldid=740100"