Help mee! Maak een account of meld je aan.

Een prettige Bevrijdingsdag!

Van 10 april t/m 10 mei staat WikiKids in het teken van de Spaanse en Portugese eilanden! Doe jij ook mee?

Albanië

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Republiek Albanië
Republika e Shqipërisë

Flag of Albania.svg Coat of arms of Albania.svg Europe-Albania.svg

Hoofdstad Tirana
Aantal inwoners 3.047.987 (2017)
Oppervlakte 28.748 km²
Regeringsvorm Republiek
President Ilir Meta
Regeringsleider Edi Rama
Godsdienst Islam (56.70%)
[[[Rooms-katholiek]] (10.03%)
Orthodox (6.75%)
Bektashisme (2.09%)
Overige religies (5.49%)
Geen (16.5%)
Taal Albanees (Shqip)
Munteenheid Albanese lek
Volkslied Hymni i Flamurit
Nationale feestdag 28 november
Landcode ALB


Albanië is een land in Zuidoost-Europa en wordt tot de Balkan gerekend. Het grenst aan de landen Griekenland, Noord-Macedonië, Servië en Montenegro. Het land heeft 3 miljoen inwoners en ligt aan de Adriatische Zee. De hoofdstad is Tirana.

Geschiedenis

Albanië heeft een rijk verleden dat terugvoert tot de Thraciërs en Illirië, later neemt het land een belangrijke plaats in het Byzantijnse rijk. In 1912 heeft Albanië zich vrij gevochten van het Ottomaanse Rijk - dit wordt gevierd op 28 november - wat een nationale feestdag is (Onafhankelijkheidsdag). In 1914 was Albanië korte tijd een vorstendom met als vorst Willem I, daarna was het tot 1928 een republiek en daarna was het tot 1939 een koninkrijk met als koning Zog I. In 1939 werd Albanië geannexeerd door Italië, dus Albanië hoorde in de Tweede Wereldoorlog bij de Asmogendheden. Het land nam tijdens de oorlog bijna een miljoen joden onder zijn hoede, en daarvan zijn er slechts 30 gedeporteerd naar een concentratiekamp. Vanaf de Tweede Wereldoorlog tot 1998 was het een overtuigd communistisch land en tot 1968 lid van het Warschaupact, tegenwoordig een Parlementaire Republiek. Onder president Enver Hoxha werd het land dus streng communistisch en het werd een van de armste, meest afgesloten landen van Europa. Enver Hoxha was het eens met de Chinese Mao Zedong en Albanië was erg maoïstisch (een stroming binnen het communisme). De Sovjet-Unie had andere ideeën en Albanië was dan wel communistisch, het was niet bevriend met het machtigste communistische land ter wereld. Nadat ook China een andere weg in sloeg had alleen Albanië nog maoïstische ideeën en het werd nog armer dan het al was. Dat kwam doordat er geen machtig land was dat Albanië steunde. Dat hadden landen als Roemenië en Oekraïne wel.

Geografie

Albanië heeft een oppervlakte van 28.748 km², waarvan 5% uit water bestaat. In Albanië wonen 3 miljoen mensen, voornamelijk Albanezen, maar ook Grieken en andere mensen uit de Balkan. In en rondom de hoofdstad Tirana wonen de meeste mensen, ruim 900.000. Durrës is de tweede stad met 115.000 inwoners en de grootste haven van het land.

Albanië is een bergachtig land, het hoogste punt is de Maja e Korabit (Golem Korab) met 2.764 meter, er komen regelmatig kleinere aardbevingen voor. Het land is rijk aan minerale delfstoffen, in het bijzonder aardolie, bruinkool, koper, chroom, zout, bauxiet en in mindere mate aardgas.

Biologie

Albanië ligt in een gebied met een gematigd klimaat. Door zijn bergachtige terrein komen er veel bergplanten voor die elders in de Balkan zijn uitgestorven, het land bestaat zo ongeveer uit 63% bossen, en diverse kleinere meren. In het wild komen onder andere: bruine beren, edelherten, wilde zwijnen en berggeiten voor.

Economie

Albanië is altijd al één van de armste landen van Europa geweest, ongeveer 36% van de bevolking is werkzaam in de landbouw en visserij. Vanaf de politieke omwentelingen - van het communisme naar democratie, sinds 1998 - wordt het toerisme een steeds belangrijkere onderdeel van de Albanese economie. Het betaalmiddel van het land heet de Lek.

Bloedwraak

In het noorden van Albanië doen veel families nog aan bloedwraak. Dat is een oude traditie die bepaalt dat wanneer iemand wordt vermoord, zijn of haar familie zich mag wreken. Dan mogen ze de dader vermoorden, maar ook zijn of haar familieleden. Dat leidt vaak tot jarenlange ruzies tussen familieleden, waarbij veel mensen worden vermoord. Ook durven veel mensen hun huis niet uit omdat ze bang zijn dat ze anders worden vermoord.

Foto-galerij

Externe link


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Albanië&oldid=612487"