Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Wild zwijn

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Wild zwijn/everzwijn
Sus scrofa

Wildschwein, Nähe Pulverstampftor (cropped).jpg

Niet bedreigd
Leefgebied Oorspronkelijk: Europa, Azië en Noord-Afrika
Ook: Australië, Nieuw-Guinea, Zuid- en Noord-Amerika
Leefomgeving Bossen en open vlakten
Familie Varkens
Portaal Portal.svg Biologie

Een wild zwijn is een soort varken maar dan in het wild.

Je ziet ze steeds meer in de Nederlandse bossen.

Het wild – zwijn is een voorloper van het tamme varken. Het maakt ook net als het varken deel uit van de familie zwijnen. Het is een heel erg krachtig zoogdier met slagtanden en vaak veel vet.


Wat is een wild Zwijn

Mannetjes worden groter dan vrouwtjeszwijnen. Een mannetje wordt ongeveer 105 tot 167 centimeter lang en 64 tot 109 centimeter hoog. De staart van het mannetje wordt zo’n 17 tot 30 centimeter lang. Het vrouwtje wordt gemiddeld 100 tot 146 centimeter lang en 59 tot 86 centimeter hoog. Haar staart kan 16 tot 28 centimeter lang worden. Net als een hond en zo’n beetje alle dieren met haren, worden ook die van een wild – zwijn in de winter langer en dikker. In de zomer valt het overbodige haar er dan weer van af. Het volwassen zwijn heeft twee slagtanden. Deze slagtanden zijn twee hoektanden in de onderkaak, die naar boven gericht zijn. De bovenste hoektanden zijn sterk en wijzen omhoog.


Voortplanting

De paartijd van een wild – zwijn is tussen September en Maart. Als het vrouwtje zwanger is bouwt ze een soort nest in de grond. Dat is ongeveer 40 centimeter hoog en 1 meter breed. Het is bedekt met mos, bladeren en twijgjes. Na ongeveer 20 weken de jonkies gedragen te hebben, komen er maximaal 12 kleine wilde – zwijntjes uit. Al na een paar uur kunnen de kleintjes lopen. De moeder zoogt ze 10 weken. Na ongeveer 15 dagen verlaten de kleintjes dan het nest en gaan ze samen met hun moeder op zoek naar lekker eten. Bij de geboorte zijn de jonge zwijntjes zo’n 1,1 kilogram zwaar. Ze hebben horizontale strepen (ook wel pyjama genoemd), die werken als een goede camouflage. De strepen verdwijnen naar drie tot vijf maanden. De moeder van het zwijn wordt heel agressief als iets te dicht bij haar jongen komt. Dat wil je niet mee maken!


Zwijnen in het nieuws

Vooral eind 2007 waren wilde – zwijnen veel in het nieuws. Vaak omdat ze zomaar de weg overstaken, en de problemen die daar van zijn gekomen. Op de snelwegen A50, A1 en de A28 staken veel wilde – zwijnen over. Hierdoor ontstonden botsingen en/of files. Er stond altijd alleen een bord met een hert erop, zodat je wist dat er herten konden oversteken. Maar nu is er ook een bord met de tekst ``pas op zwijnen’’ erop. En dat heeft al wel geholpen! De wilde – zwijnen komen vanuit Duitsland naar Nederland, ze komen dan vaak binnen in Twente en/of Limburg. Meestal gaan ze op de Veluwe wonen, en dat is het grootste probleem. Op de Veluwe is namelijk maar plaats voor 800 zwijnen, en er zijn wel 4000 tot 6000 zwijnen! Ze richten veel schade aan aan de landbouw en zijn een ramp voor het verkeer! Van de ongeveer 6000 zwijnen die er op de Veluwe rondliepen zijn er nu bijna 5000 al door jagers gedood in opdracht van de provincie Gelderland. De zwijnen veroorzaakten per jaar zo’n 600 aanrijdingen.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Wild_zwijn&oldid=642441"